TV 2, MK Norway, Vizrt, BT, Its learning, NRK Hordaland, BA, StormGeo, Nordiske Mediedager og mange flere. Det er lett å bli imponert over hva bergenserne har fått til innen industrien for medier og kommunikasjon. Bak utviklingen står mange av Norges beste hoder innen fagområdet.

Og mer er på gang. Nå handler det om Bergen som mediebyen i Norge og det å utvikle seg innen området medier og kommunikasjon. Med stikkordene møteplass, kompetanse og teknologi er Bergen Norges mest offensive medieby. Det er det liten tvil om – selv om Oslo er mye større, også innen medie- og kommunikasjonsbransjen.

Man setter seg høye mål i Bergen, tar posisjoner og leverer særdeles gode resultater. Da er det lov til å skryte litt av bergenserne.

TV 2 er for lengst Norges største kommersielle TV-selskap med imponerende resultater og 3,2 milliarder i omsetning i fjor. BT er et sentrum for Schibsteds Media Norge-satsing, Vizrt og StormGeo er for lengst blitt internasjonale medieaktører på henholdsvis grafikk og vær. Det samme har Its learning innen kunnskapsformidling.

Og Nordisk Mediedager har lyktes på den hjemlige arena. Ikke alle fikk plass på vårens utgave av mediedagene. Det ryktes også at Salgs- og reklameforeningen i Bergen er den mest aktive innen sitt felt i Norge. Det skjer mye i Vestlandets hovedstad.

I Bergen finner man også et av reklamebransjens aller mest spennende selskaper; MK Norway. Selskapet ble startet i Bergen for over 20 år siden, ble revitalisert for 5-6 år siden og etablerte ”distriktskontor” i Oslo i fjor. De har internasjonale kunder samt ambisjoner langt utenfor landets grenser. Med Stella-pris og beste byrå utenfor Oslo i Byråprofil, samt en byråleder i KF-styret, har MK blitt et byrå i norsk elitedivisjon.

Og i Oslo går ryktene om at politikere og ledere innen medie- og kommunikasjonsbransjen i Bergen har vært på tur i Manchester. Ikke for å se fotball, men for å studere medie-fellesskapet i den britiske storbyen. Nå planlegger også bergenserne sin egen medieby. Her kan det raskt bli et firesifret antall medarbeidere fra store og små selskaper, med kommunikasjon som den røde tråden.

Men for å lykkes, må man ha de beste hodene. Det er basis for å lykkes. Menneskene er langt viktigere enn byen!

Man må ikke bare ha de beste hodene i Norge, man må ha medie- og kommunikasjonshoder i verdensklasse. Flere av de ledende selskapene innen kommunikasjonsbransjen, tilhører den ypperste verdensklassen. Og det er flere grunner til at Bergen har lykkes i så måte. En av de viktigste er at de har fokusert på å rekruttere hoder i eliteklassen, hoder som skaper merverdier og som lager de beste produktene og tjenestene og den beste kommunikasjonen. Undertegnede har hatt gleden av å være tett på noe av det som har skjedd i Bergen de senere årene hva rekruttering angår.

I mediebransjen snakkes det mye om organisk vekst og oppkjøp for tiden. Her kan man også trekke paralleller til den staben av mennesker som jobber innen medier og kommunikasjon i Bergen. Noen er rekruttert fra Bergens mange «talentfabrikker» og opplæringsinstitusjoner. Andre er hentet fra andre steder i Norge, eller fra utlandet. Mediekulturen i Bergen består dermed av en sunn miks av unge og eldre, menn og kvinner – samt bergensere, andre nordmenn og folk som er hentet utenfor landets grenser. Slik får man et topplag bestående av en bredspektret kommunikasjonskompetanse. Og det er viktig for å imøtekomme stadig mer krevende kommunikasjonsoppgaver og utfordringer.

MK Norway er et godt eksempel som jeg har fått anledning til å følge. Her finner vi et internasjonalt lag – med mange kulturer representert. Alle jobber de med kommunikasjon – for nasjonale og internasjonale oppdragsgivere. Det er kompetanse i bredden og i dybden. Det er blitt et miljø som mange trakter etter å jobbe i. Det stimulerer og utvikler – og fyller stadig på med nye ressurser på øverste hylle!

Noe av det MK, Universitetet i Bergens mediesatsning og Bergen som destinasjon har lykkes med er å bygge en tydelig og synlig kultur innen kommunikasjonsbransjen. Dette er kanskje en av de aller viktigste faktorene når man skal tiltrekke seg de beste! Vi erfarer at de fremste fagfolkene i vår bransje er mye mer opptatt av kulturen, kompetansen og de faglige utviklingsmulighetene når de skal bytte beite, enn lønn og ”tradisjonelle” karrieremål. Derfor er den satsningen som Bergen nå gjør så utrolig viktig for medie-byen og for utviklingen av store deler av bransjen vår!

Visst har Stavanger for lengst blitt oljebyen. Bergen har derimot tatt tetposisjonen i kampen om mediekulturen!

Henrik Sandberg er daglig leder og partner i Mediabemanning AS