De tradisjonelle medienes nyhetssyklus er like forutsigbar som mordersneglenes årvisse inntog. Ferietid innebærer tynnere utgaver og en variasjon av velkjente temaer: sommersol, farlig flått og økt alkoholforbruk i ferien. Redaksjonene har fri, i likhet med sine lesere. Men facebookoppdateringene fortsetter ufortrødent i kjent spor. Mens redaksjonene endrer innhold radikalt om sommeren, virker det som om facebooks statusoppdateringer kun løftes opp en divisjon. Dermed blir ”vinklubb med venninnene”, til ”vinsmaking i Toscana”, og ”Herlig med en frisk skitur i Marka” til ”Nydelig svømmetur i krystallklart Egeerhav”.

Kombinasjonen av smartphone, fritid og ”Chablis på det som egentlig er en helt vanlig tirsdag” er overveldende. I alle fall for de av oss som sitter igjen på kontoret og stirrer bleke inn i skjermene våre, mens verden der ute strømmer inn i en evig, sjøsaltet feed.

Rause venner med bredbånd innen rekkevidde lar oss ta del i reisen fra kofferten pakkes: ”Bare 24 timer til avreise til Marbella – juhuu!”, via innsjekking på Gardermoen til ”Petter Gjelsnes was at Pacos Beach Bar”, etterfulgt av det obligatoriske ”Ikke feil å våkne til dette”-bildet av utsikten til stranda fra hotellbalkongen.

Men mens en redaksjonell høysesong består av en miks med harde nyheter og gladsaker, interessante kommentarer og debatter, er livet i det digitale, sosiale ferielandet som vanlig noe mindre variert. Facebook er i ferd med å bli like farlig som sukker, men like tomt som aspartam. For hva serveres? Perfekt ferielykke sjenerøst illustrert med paradisstrender, solvarme svaberg og deilige drinker med duggperler på glasset. Hvor ble det av brennmanetene, mordersneglene, bilkøene, familiekranglene og feriefylla som tabloidene så hjelpsomt advarte oss mot i forkant?

Men for de fleste av oss er elendigheten forbeholdt et eksklusivt utvalg analoge venner, mens glansbildene deles med avatarene på Facebook. Og i selverkjennelsens navn er min eneste facebookoppdatering i sommer, et herlig bassengbilde fra Kreta. Og jeg hadde sikkert servert en duggfrisk Raki, også, hadde bare Dimitris hatt wifi. Det betyr ikke at sommeren ikke har inneholdt sin dose elendighet. Jeg har til og med møtt en mordersnegl i nabolaget. Så for å gi et mer balansert bilde av sommerhverdagen i juli, svinger jeg kontorstolen forbi varmeovnen, åpner vinduet og stikker smarttelefonen ut i regnet for å knipse et bilde av utsikten til LO Media, over veien. Slik jeg gjorde i juli i fjor, da jeg delte følgende bitende kommentar på Instagram: ”Sommerøyeblikk i Møllergata 8. Tenker alle dere på svabergene ble misunnelige nå.”

Hva mener du om bruken av Facebook i ferien og generelt? Følg debatten om dette innlegget på Kampanjes Facebook-side. Du kan også kommentere denne artikkelen helt nederst.

Nøyaktig et år senere, er utsikten i dag tilnærmet den samme, bortsett fra noen glassrester på byggets baldakin. Men den lille forskjellen vitner om en større historie og et utall påfølgende statusmeldinger, samt et radikalt endret nyhetsbilde. Det ble plutselig ikke lenger rom for agurknyheter og ferieoppdateringer.

Med det i mente vil jeg i år derfor allikevel prise meg lykkelig for tidligere irriterende, sukkersøte feriebilder og intetsigende snegler. Elendighet er kanskje ærlig, men sukker smaker dog så mye bedre. Og vi trenger alle av og til følelsen av å leve det søte liv. Riktig god og sødmefylt sommer – og hold meg oppdatert!

Aina Lemoen Lunde er partner i Mereris og fagansvarlig i Spre.