Norge er videre det mest reklameintensive markedet i Norden i 2011. Det kommer frem i nye tall fra svenske Institutet för reklam- og mediestatistik (IRM). Norske annonsører invester totalt 494 euro per innbygger i Norge. Det er 120 euro mer enn de gjør i Sverige og Danmark, og nesten 200 euro mer enn i Finland.

Totalt økte verdien av reklamekjøpene på det norske markedet med 4,3 prosent i 2011. Det er samme som i Sverige, mens det i Danmark vokste med 4,5 prosent og i FInland med 4,4 prosent.

Daglig leder Madeleine Thor har en enkel forklaring på hvorfor Norge topper listen.

- Det er helt enkelt fordi Norge har en god økonomi som gjør det mulig for annonsørene å legge en større del av budsjettet sitt på reklame. Det er klart at det er et godt tegn, sier hun til Kampanje.

- Norge har ligget på topp tidligere også, og dette er noe jeg tror vi vil fortsette å se. Vi har ikke laget prognoser for Finland og Danmark, men hvis vi ser på Norge og Sverige i 2012, tror vi Norge har bedre forutsetninger enn Sverige. Deres bruttonasjonalprodukt ser ut til å utvikle seg bedre enn det svenske, legger hun til.

IRM forventer dermed at Norge vil være det mest reklameintensive markedet i Norden også i 2012.

Reklameinvesteringen totalt for hele Norden ligger på 382 euro per innbygger.

Tidligere i juni kom IRM med nye prognoser for reklamemarkedet i 2012 og 2013. De spår at omsetningen i reklamemarkedet i år havner på 19,7 milliarder kroner, som er noe under rekordåret 2008. Men i 2013 tror IRM at reklamemarkedet kommer til å omsette for mer enn 20 milliarder kroner.

Les mer:

Tror reklame-Norge trosser eurokrise

- Vi er tilbake til nivået fra 2008 i løpende priser, men har litt igjen hvis vi tar hensyn til inflasjonen. Med inflasjonen innberegnet vil markedet ligge noen hundre millioner kroner over 2008, sa IRMs analysesjef Tobias Hedström i IRM til Kampanje.