Kinderegget er noe nordmenn har kost seg med i mange år, men i helgen fikk nok mange en liten overraskelse da Dagens Næringliv over en hel forside kunne fortelle at nå kan det snart være slutt. Regjeringen med helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) i spiss har nemlig foreslått et kraftig innstrammet markedsføringsforbud mot usunne varer for barn og det var her forvirringen dukket opp.

I en forslagsliste utgitt av departementet står det blant annet at man i fremtiden skal legge særlig vekt på «bruk av tilleggsytelser, gaver, leker, kuponger, rabatter eller samleobjekter som kan appellere til barn og unge» når det kommer til hva det skal være ulovlig å markedsføre overfor barn.

Det kunne bety at Kinderegg og Happy Meal-produktet til McDonald's blir ulovlig, kunne Dagens Næringsliv (DN) slå fast lørdag.

- Det skal fortsatt være lov å selge bokstavis og Bamsemums, men i noen frokostblandinger med høyt sukkerinnhold er det små gaver, spesielle leketing som er rettet inn mot at foreldre skal kjøpe det til barna sine, sa Strøm-Erichsen til DN.

Eggerøre
Dermed var det full eggerøre. Statsminister Jens Stoltenberg likte dårlig å våkne opp til forsiden om at regjeringen «vil forby Kinderegg» og måtte senere på dagen rykke ut og berolige alle som fryktet at Kinderegget ville forsvinne. I Kinderegget følger det som kjent alltid en liten leke.

Lørdag ettermiddag skrev statsministeren en melding på Twitter der han at forsikrer om at regjeringen ikke kommer til å forby Kinderegg og at «det ikke er noen god idé å forby Kinderegg». Twitter-meldingen fra statsministeren ble senere fulgt opp av helseministeren.

Lørdag formiddag kom pressemeldingen om at regjeringen ikke skal forby Kinderegg.

- Vi skal selvsagt ikke forby Kinderegg, Kaptein Sabeltann Is eller Happy Meal, sa helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen til NTB.

Til Dagens Næringsliv mandag sier helseministeren at hun har vært upresis i sine formuleringer og beklager.