Lørdag var siste dag av den årlige reklamefestivalen Cannes Lions og løver ble delt ut i de aller siste kategorier. Og før siste prisutdeling var Try eneste norske byrå som hadde fått løver. Det ble Dist som brøt denne rekka med å danke ut både DNB-filmen «Finally married» med George Clooney og Canal Digital-filmen «The man who lived in a film».

Dist Creative hadde sendt inn tre filmer i en kampanje for Cloetta Galleberg-sjokoladen «Popsy», og av disse tre var det «Truck Driver» som ble premiert med en bronseløve.

- Det var veldig morsomt at Dist vant bronse. Jeg synes filmen er kjempefin, og hele juryen syntes den var morsom. Hele kampanjen fikk god respons. Man snakket om alle tre filmene kunne vinne som kampanje, men «Truck driver» var hakket bedre enn de andre, sier jurymedlem Camilla Bjørnhaug fra Try til Kampanje.

Hun trekker frem at Dist har gjort et smart trekk med de tre Popsy-filmene.

- Det er alltid mye snakk om kontekst under juryarbeid. Og mye må forklares siden vi kommer fra forskjellige land. Dist hadde vært smarte og skrevet to setninger om at vi i Norge har vennskapelig rivalisering med svenskene før filmen begynte. Alle kjenner amerikansk populærkultur og skjønner de amerikanske arbeidene, men for lille Norge er det viktig å forklare, sier hun og understreker at det da ble lettere for juryen å forstå humoren i filmene.

Måtte forlate rommet
Bjørnhaug forteller at hun måtte forlate juryrommet under de innledende diskusjoner da Trys filmer ble diskutert.

- Jeg trodde faktisk at de to Try-jobbene skulle vinne noe. Blant annet fordi de har gjort det så bra i andre konkurranser. Spesielt Canal Digital hadde jeg tro på, for den er veldig jury-vennlig. I første runde lo hele rommet, så jeg trodde virkelig at den skulle gjøre det bra. Men vi er jo 22 mennesker fra hele verden – med forskjellig bakgrunn, kultur, referanser, humor og alt, så ingenting er gitt, sier hun.

Totalt sendte norske byråer inn 41 filmer i år. Antall filmer norske byråer har sendt inn de siste årene har nærmest blitt halvert. I 2008 sendte norske byråer inn 81 filmer, og siden har antall innsendte, norske filmer bare falt. I år gikk fem filmer videre på shortlist, og dette resulterte altså i én bronseløve.

Les mer: Clooney kan vinne gulløve

Blir banket av svenskene
En fattig trøst over at det bare ble én filmløve i år, er at svenskene fikk nøyaktig den samme løvefangsten – vel og merke i denne kategorien. Det var en film for IQ om ansvarlig alkoholkonsum laget av Forsman & Bodenfors.

Men totalt sett henter svenske byråer hjem nærmere 50 løver i år. Fasiten for norske byråer ble seks løver; én sølv og fem bronseløver. Camilla Bjørnhaug forteller at dette er noe hun har diskutert med sin svenske jurykollega Johan Enghammer fra Forsman & Bodenfors. Og hun har en teori om hvorfor de svenske byråene gjør det så mye bedre.

- Det høres kanskje klisjé ut, men det er akkurat som de har funnet stemmen sin. Det er akkurat som at man ser at det er svenske arbeider. På en eller annen måte klarer de å snakke med noe som er genuint for Sverige. Det er som om de har funnet seg selv. Men det er jo irriterende at svenskene banker oss!

Se verdens beste reklamefilm i egen sak.