Canal 9 har vist sin siste kamp fra årets store fotballbegivenhet i Polen og Ukraina. Den nyoppstartede reklame-tv-kanalen til betal-tv-kanalen Canal+ og eierselskapet C More Entertainment har vist sine ti kamper fra årets fotball-EM og overlater nå resten av kampene til NRK1 og TV 2.

Les også: Canal+ selger EM-kamper

- Vi er strålende fornøyde med EM på Canal 9. Vi fikk langt høyere seertall enn forventet. Mange av annonsørene er superfornøyde med leveringen, og i tillegg har flere nye annonsører kastet seg på underveis i mesterskapet, sier Einar Børsum, salgsdirektør for C More Entertainment.

Lover mer trykk
Den mest sette kampen Canal 9 har vist fra årets EM er kampen melllom Nederland og Tyskland fra gruppespillet. Kanalen samlet i snitt 269.000 seere, noe som ga Canal9 en markedsandel i riksuniverset (12+) på 6,7 prosent. Også kampene mellom Tyskland mot Portugal og Spania mot Irland samlet over 200.000 seere.

- Hva skal dere gjør nå som EM er over?

- Nå er det Europa-ligaen fra september og Seria A som gjelder. I tillegg starter vi opp samarbeidet med Propaganda Media som har en tentativ ramme på 300 programmer. Dette er programmer som i hovedsak vil være rettet mer mot kvinner og vises på ettermiddagen der konkurransen ikke er altfor sterk. Vi starter opp dette i begynnelsen av september, sier Børsum

- Vil de to ukene med EM løfte Canal9 på sikt?

- Canal 9 ble ikke lansert som en eventkanal i forbindelse med at vi viste en tredel av kampene til EM. Neste år har vi et enda høyere innkjøpsbudsjett enn i år og i tillegg kommer vi til å fortsette å utnytte rettighetsbibliotektet til TV4, sier Børsum.

Reklamekjøper fornøyd
Selv om Canal9 har tunge eiere som TV4 og Telenor på eiersiden har kanalen fortsatt en lang vei å gå i det norske tv-markedet. De minst sette kampene ga seertall nede i rundt 50.000 seere. Det var kampen mellom Sverige og Frankrike som kun samlet 49.000 seere i snitt, men denne kampen gikk parallelt med TV 2. Mediebyrået IUM sier de imidlertid er fornøyd med det Canal 9 har prestert under EM.

- VI hadde moderate forventninger til Canal 9. Derfor er det veldig hyggelig at Canal 9 leverer høyere tall enn vi hadde forventet. Rating på fem er bra for en nystartet kanal, sier rådgiver i mediebyrået IUM, Bjørn Eirik Hervik, ti Kampanje.

Hervik har på vegne av sin kunde Statoil Fuel & Retail lagt penger i kanalen som for første gang virkelig har markert seg i det norske tv-markedet med seertall som slår selv om det fortsatt er et stykke opp til konkurrentene.

- Vi synes det er positivt med mer konkurranse i tv-markedet. Både kunden Statoil og IUM er fornøyd med seerne vi har fått, sier IUM-rådgiveren.

Hervik sier mediebyrået ikke utelukker å bruke Canal 9 også i fremtiden selv om han innrømmer at mange av seerne nok vil forsvinne når kanalen nå er ferdig med å vise sine EM-kamper.

- Vi ser for oss at mye av ratingen vil falle bort etter EM, men folk vil ha fått med seg kanalen og sannsynligvis er Canal 9 med i vurderingen når en skal se tv fremover. For Statoil og IUM har dette vært en positiv start, og vi ser ikke bort fra at vi vil henvende oss til Canal 9 på et senere tidspunkt når European League og Serie A kommer på til høsten, sier Hervik.