I midten av juni braker festivalsommeren løs med Norwegian Wood i Oslo. Deretter går det slag i slag med festivaler som Hovefestivalen, Øyafestivalen og nykommeren Holmenkollen Sommerfestival. Men mens kampen om publikummet blir tøffere, tror flere aktører at profesjonaliseringen i markedet øker sponsorkronene som regner ned over festivalene.

- Jeg tror på en vekst i festivalmarkedet fordi det har satt seg og blitt veldig seriøst, sier tidligere sponsorsjef i DNB, Jacob Lund Lund, til Kampanje.

Han har tidligere uttalt at han tror på en utflating for sponsormarkedet totalt sett, og spesielt i idretten, og at det største vekstpotensialet finnes i kulturmarkedet.

Festivalspons til 320 mill.
Rådgivningsselskapet og analysebyrået Sponsor Insight anslår at sponsormarkedet for festivaler lå på cirka 320 millioner kroner i 2011, opp 30 millioner fra 2009. De har ingen prognoser for festivalmarkedet isolert sett i 2012, men opererer med en vekstprognose på 3,6 prosent for sponsormarkedet totalt sett.

Tidligere har festivalmarkedet vokst mindre enn totalmarkedet, men daglig leder Vegard Arntsen i Sponsor Insight tror trenden kan være i ferd med å snu.

- Det har vært sånn i foregående år, men jeg tror vi ser et skifte nå der idrett og festivaler er litt mer trygge med tanke på hvordan man kan utnytte sponsoratet, i forhold til ting mn ikke har så mye erfaring med. Sånn sett vil jeg tro at veksten for festivalmarkedet vil ligge på samme nivå som markedet forøvrig, sier han til Kampanje.

Heller ikke daglig leder i analyseselskapet Perduco Kultur, Anne Britt Gran, ser noen grunn til å være pessimistisk på festivalenes vegne.

- Fra 2008 hadde festivalene en nedgang som følge av dårlig økonomistyring i kombinasjon med finanskrise. Vi er på en måte inne i en ny finanskrise nå, men ikke i Norge, og på bakgrunn av at svært mange har strammet opp i økonomistyringen kan festivalene håpe på å ikke gå ned, men i stedet håpe på en økning, sier hun.

Men det forutsetter et godt samarbeid med partene, ifølge Jacob Lund.

- Festivalene må være villige til å by på seg selv og involvere næringslivet i prosessene rundt sponsorpakkene, og ikke bare komme og tre PDF-er over hodet på potensielle sponsorer. Jeg har i stor grad erfart at festivalmarkedet er lite kompromissvillig og lite endringsvillig med tanke på hva de vil gi tilbake til sponsorene. Jeg ser at dette er i betydelig endring, sier han til Kampanje.

- Jeg har selv blitt kontaktet av festivalarrangører som vil ha råd og veiledning i den forbindelse. Med en bedre dialog mellom næringslivet og festivalmarkedet ser jeg et betydelig vekstpotensial.

- Mindre sårbare
Som en av Norges største festival er Øyafestivalen også blant dem som håver inn mest i sponsorkroner. Pepsi Max, Gule Sider, National Geographic, DNB, VG og P3 er blant festivalens sponsorer i år, i tillegg til generalsponsor Hafslund.

- Vi har hatt en positiv utvikling fra starten av, men nå skal det sies at vi har mye langsiktige avtaler over flere år. Vi er derfor mindre sårbare overfor svingninger i markedet, sier sponsorsjef Anders Støver til Kampanje.

Sponsorinntektene står ifølge Støver for 10-15 prosent av den totale omsetningen til Øyafestivalen.

- Det er et bra nivå. Vi har nådd budsjettet samtlige år.

- Har dere fått med noen nye store i år?

- I år er vi veldig glade for å få med DNB som vi har vært i dialog med en stund, og som vi nå gjør et større samarbeid med. Til høsten skal vi i nye forhandlinger med Hafslund, som er vår generalsponsor. Det er et samarbeid vi er veldig fornøyd med og som har vært direkte medvirkende til at vi går til topps i miljøkåringer og at vi blir sett på som en spydspiss.

Ny i byen
Festivalen skal ikke ha merket på sponsorkronene at en ny stor konkurrent har etablert seg i hovedstaden. Holmenkollen Sommerfestival hevder å være Norges største festival målt i antall solgte billetter per dag. Festivalen headlines av RIhanna og Kiss. Foreløpig er det trolig et stykke igjen til sponsortoppen.

- Vi har fått med oss veldig mange gode og store samarbeidspartnere dette første året, noe vi selvfølgelig er glade for. Vi er en ny merkevare og tenker langsiktig. Selv om vi har en god lansering, tror vi at sponsorinntektene vil vokse i årene fremover, sier pressetalsmann Pål Jakobsen i Kollen til Kampanje.

Rica er generalsponsor for den nye festivalen. I tillegg har de fått med seg samarbeidspartnere som Aftenposten, CC Vest, Radio Norge og Olden.

Jakobsen er ikke redd for at kampen om sponsorkronene skal blir for tøff for festivalene i hovedstaden.

- Vi og Øyafestivalen har helt ulik profil og program, så jeg ser ikke for meg at vi blir et problem for billettsalget eller sponsoratene deres. Vi lager en annen type festivaler. Vi tror at siden vi har festivaler i flere landsdeler, blir vi også et alternativ til nasjonale kampanjer, sier han.

Kollen arrangeres av Air Productions som også står bak festivalene Døgnvill og Døgnvill vinter i Tromsø og Rått & Råde i Stavanger.