Det drar seg opp til en voldsom posisjoneringskamp i det norske nett-tv-markedet. De nye seerne, som like gjerne ser tv-innhold på nett som på tv-skjermen, skal kapres med et rikholdig innholdstilbud og eksklusive rettigheter, og det er her Telenor forsøker å ta en posisjon med sitt selskap Comoyo. De får hard konkurranse, ikke bare fra norske innholdstilbydere, men også fra de amerikanske gigantene de bygger sin modell etter.

Tidligere i år ble det kjent at Netflix øyner en lansering i Norge, og nå er forhandlingene med norske innholdsleverandører i gang.

NRKs nettsjef Sindre Østgård bekrefter overfor Kampanje at de har hatt samtaler med Netflix. Det samme gjør kommunikasjonsdirektør Rune Indrøy i TV 2.

- Vi har hatt et møte med Netflix. De er interessert i å snakke med alle som har innhold de kan bruke for å bygge opp katalogen. Vi er en del av det markedet, sier Østgård til Kampanje.

Vil nå ut til flest mulig
Østgård vil ikke avvise at et slikt samarbeid kan være interessant.

- Vårt oppdrag er å nå ut til folk med godt innhold og gode programmer. Vi vil fortløpende vurdere hvordan det gjøres på den beste måten. Vårt hovedfokus er å bygge vår egen nett-tv som et godt og fritt tilgjengelig tilbud. Vi har lansert en beta-versjon av vår nye nett-tv som har fått voldsom positiv respons, og vi lanserer for fullt til høsten.

- NRKs innhold ligger gratis tilgjengelig på nett i dag. Hvordan ville en slik løsning fungert i praksis hos Netflix, som tar seg betalt?

- Det har vi ikke diskutert konkret.

- Får dere slike henvendelser fra flere aktører?

- Det er klart det er mange aktører som vil prøve å bygge en tv-posisjon på internett også, og det er flere som er interessert i å tilby NRKs innhold.

- Er Comoyo også en av dem?

- Ja, det kan jeg bekrefte, men dette er ikke veldig interessant for oss å bruke krefter på akkurat nå.

Østgård understreker at NRKs fokus nå er å være den beste tilbyderen av eget innhold, være fritt tilgjengelig på åpent Internett med egen Nett-TV og skape gode NRK-merkede opplevelser for brukerne.

- Men det er klart det er spennende at Netflix kommer til Norge. Det vil bety nye spennende tilbud for brukerne. Vi er positive til økt mangfold. Når det blir enda mer amerikansk innhold lettere tilgjengelig, blir NRKs innhold og oppdrag bare mer relevant.

Ordknapp TV 2
Også TV 2s kommunikasjonsdirektør Rune Indrøy bekrefter møtet med Netflix.

- De har presentert sine planer for oss, det er korrekt, sier han til Kampanje.

Han ønsker ikke å gå dypere inn på hva de to partene snakket om.

- Jeg kommer ikke til å gå inn på innholdet i møtet. Vi har møter med veldig mange selskaper til en hver tid og er opptatt av å følge med på det som skjer i markedet. Køen av selskaper som vil møte TV 2 er veldig lang og vi prøver å rekke over så mange som mulig.

Netflix bekrefter ikke
Når Kampanje tar kontakt med Netflix, ønsker ikke de å bekrefte samtalene med norske innholdsleverandører.

- Takk for at du tar kontakt og viser en interesse for Netflix. Vi har sagt at vi planlegger å lansere i et nytt marked i fjerde kvartal, men vi har ikke sagt hvor det vil bli. Jeg kan ikke gå mer i detalj på dette tidspunktet, sier Director Global Corporate Communications i Netflix, Joris Evers, i en kommentar.