«Omdømme vinnes millimeter for millimeter, og tapes kilometer for kilometer». I fredagens papiravis skriver DN om konflikten mellom de to, og TV 2 har angivelig engasjert pr-byråene Zynk og First House for å styrke sin posisjon og omdømme. Hvorvidt dyre honorarer vil løse opp floka med distributøren er vel heller usikkert, men Alf Hildrum sender et tydelig signal til Fornebu. Tvisten hviler, ikke uventet, på det finansielle, og TV 2 ønsker å få bedre betalt for Canal Digitals distribusjon av blant annet sportskanalene TV 2 Sport.

I oppgaven «The Future and Potential for Sports Broadcasting» som jeg leverte ved Copenhagen Business School peker jeg på et par momenter som er vesentlig i så måte. Det er nemlig ikke småpenger distributørene stikker av med når vi fotballidioter betaler for blant annet engelsk fotball og sleivspark i Tippeligaen. For hver hundrelapp går hele 70 kroner til distributørene - TV 2 sitter igjen med en ussel tier. At Hildrum og co nå har valgt å utelate Canal Digital fra TV 2 Sport er derfor ikke en så stor overraskelse som mange hevder.

Det jeg er urolig for er inntektsstrømmen. Kanalen vil svekkes betydelig da 30 prosent av inntektene kommer fra distributører – her utgjør Canal Digital en vesentlig del. Jeg tror også en lockout av distributøren vil strø salt i såret hos mange sportsfanatikere. De ble lovet, til tross for at Canal+ mistet rettighetene til engelsk fotball, at de skulle få servert tversoverpasninger fra London også i fremtiden. Uten TV 2 Sport på kanallisten er det, som Tjønndal Pettersen i Canal Digital uttaler til Kampanje, «en trist dag for norsk fotball, oss og norske supportere».

Det er heller ikke tilfeldig at tv-selskapene satser hardt på webbaserte løsninger hvor de unngår distribusjonsleddet i verdikjeden. Denne utviklingen vil bli tydeligere etter hvert som det store markedet for smart-tv vokser frem. Sistnevnte ble omtalt i DNs Etter Børs i forrige uke, og viser klare tendenser: Vi står midt i et skille, og den teknologiske utviklingen i tv-industrien samt veksten i dette markedet skyter fart som et Pirlo-skudd.

Problemet for den bergenske bautaen er bare at de for få måneder siden, i februar i år, tapte internettrettighetene for norsk fotball til nettopp Canal+.

Hvorvidt veksten i smart-tv vil være en real hodepine for TV 2 skal ikke jeg spå i krystallkula, men med en omsetning på nærmere tre milliarder og økt optimisme fra annonsørene etter finanskrisen burde grunnlaget være lagt for trygge rammer. Dette vises også i 2011-regnskapet hvor veksten i nettannonser var på 53 prosent sammenlignet med året før. Tv-kanalen som ble åpnet av en nervøs Bettan og Jan Werner i 1992 har på ti år blitt et mediehus, med et resultat i 2011 på 490 millioner før skatt.

Tilbake i hverdagen står rettighetsholderne av norsk fotball, med Nils Johan Semb i spissen, tilsynelatende fornøyde med hoftefeste i midtsirkelen. Fremfor å komme med et tydelig budskap, og være den sårt trengte samlivsterapeuten i tvisten mellom de to selskapene, velger Semb å kose seg med EM-matchene, mest sannsynlig på TV 2. God kamp, Nils Johan!

Hogne Ulla er student ved Norges Handelshøyskole.