I forrige uke bladde Google opp 75 milliarder kroner for den amerikanske mobilprodusenten Motorola. Samtidig går det nå sterke rykter om at Facebook vurderer å lansere sin egen smarttelefon og at det kan skje allerede neste år. Grunnlegger Mark Zuckerberg skal være engstelig for fremtidsutsiktene.

- Mark er bekymret for at Facebook kun blir en app på andre mobile plattformer om han ikke lager en mobiltelefon i nær fremtid, sier en anonym Facebook-ansatt til The New York Times.

Har hentet inn Iphone-utviklere
Ifølge avisens anonyme kilder, som nekter å stå fram i frykt for å miste jobben, skal Facebook ha rekruttert flere tidligere Apple-ingeniører som har jobbet med Iphone. Facebook skal ha startet arbeidet med å utvikle en egen telefon allerede i 2010. I fjor hevdet nettstedet AllThingsD at Facebook og mobilprodusenten HTC hadde startet et samarbeid om å utvikle en ny smarttelefon. Prosjektet skal ha fått kodenavnet «Buffy», og dette skal være planer som det angivelig fortsatt jobbes med, ifølge The New York Times.

Selskapet er ordknapp om mobilryktene:

- Vår mobilstrategi er enkel: Vi tror enhver mobil enhet er bedre jo mer sosial den er, sier Facebook i en kommentar til BBC.

- Må bekymre Zuckerberg
Kommunikasjonsrådgiver Øyvind Solstad i Carat Norge kommenterer spekulasjonene om Facebooks mobilplaner slik:

- Det er viktig for Facebook å være til stede med kvalitet på mobil. Mange flytter nettbruken sin over på den lille skjermen, og det må være bekymringsfullt for Zuckerberg at Facebook ikke har mer kontroll. Samtidig er det et problem at Facebook ikke tar de mobile plattformene de er tilstede på allerede, seriøst nok. Facebooks mange applikasjoner for desktop har ennå ikke kommet på de mobile appene, og Facebook-appen for iOS er treg, gammeldags programmert og forbløffende lite tilpasset plattformen den kjører på. Mens Twitter har klart å få en «tvitre dette»-knapp overalt i iOS, er det ikke en tilsvarende for Facebook, etter alt å dømme på grunn av uenigheter mellom Apple og Facebook. Dette siste skulle tilsi at Mark Zuckerberg vil ha kontrollen selv, sier Solstad til Kampanje.

Han legger til:

- Personlig tror jeg det er et stykke fram, først og fremst fordi jeg tror Facebook ikke lanserer en telefon som er langt bak Apple, Samsung og de andre markedslederne på mobil. Så er det likevel slik at mye kan kjøpes når man har milliarder av friske dollar, sier Solstad.

- Helt nytt businessområde
Administrerende direktør i VG Mobil, Tor Jacobsen, synes det er vanskelig å spå hvorvidt det globale nettsamfunnet inntar markedet for mobilprodusenter.

- Det er veldig vanskelig å si. Å bli en mobiltelefonprodusent er jo i så fall et helt nytt marked og et helt nytt businessområde for dem, som krever helt annerledes kompetanse og store investeringer. Det er faktisk også få mobiltelefonprodusenter som tjener gode penger i dag. Dessuten er dette et marked med svært sterke merkenavn som Apple, og de sterkeste produsentene investeringer enorme summer i innovasjon og har økosystemer som gjør at kundene blir mer og mer tilknyttet produktene deres. At de jobber med slike planer, er jo absolutt ikke usannsynlig, det er jo forståelig at de tenker slik, sier Jacobsen til Kampanje.

- Har brent seg kraftig
Medieutvikler og Kampanje-spaltist Anders Brenna er skeptisk til Facebooks mobilsatsing. Han tror det er redsel som nå driver giganten.

- Jeg ser ikke bort fra at Facebook kan komme til å lansere sin egen smarttelefon, men jeg synes det lukter mer av frykt enn troen på at det er et fornuftig steg videre. Det er enklere å lage en god mobiltelefon nå enn det var for noen få år siden, men det har samtidig blitt vanskeligere å skille seg ut som en positiv nyvinning. Selv aktører som Microsoft, Nokia og Sony Ericsson har jo brent seg kraftig i dette markedet, sier Brenna til Kampanje.

- Hva taler for at Facebook kan bli en stor mobiltelefon-aktør globalt og hva taler mot?

- Facebook er den dominerende aktøren i markedet for sosiale medier, og de kan kanskje bruke den posisjonen som et springbrett for å få et skikkelig fotfeste i mobilbransjen. Selv tror jeg de risikerer mer enn de kan vinne. Facebook har ikke akkurat noe godt rykte når det gjelder personvern, og det spørs om de ikke utfordrer litt vel mye hvis de tar et så stramt grep om dingsen som kan avsløre mest om folk. Jeg setter også spørsmålstegn ved hva Facebook kan gjøre med en egen mobil som ikke de andre kan kopiere rett etterpå. Det må i så fall være noe revolusjonerende på nivå med det Steve Jobs og Apple klarte da de introduserte Iphone, sier Brenna.

- Starter godt stykke bak markedslederne
Øyvind Solstad tror det store spørsmålet handler om tillit.

- Stoler vi på at Facebook kan håndtere noe så personlig som alle samtaler, all e-post, alle SMS-er og bilder? Mange vil svare ja, og mange vil nok også tenke seg om flere ganger. Så vil det komme an på apper og hardware. Selv om mange apper nå kommer i varianter for både iOS, Android, Windows, OS X og også for Facebook, så er det ikke alle. En Facebook-mobil vil bli enda en plattform å utvikle for, i tillegg til de to store nå (Android og iOS) og Windows Phone hvor Microsoft og Nokia jobber hardt for å kapre markedsandeler. Samsung og Apple leder an i racet om å ha den lekreste hardwaren, med større, skarpere og bedre skjermer, lekkert design, batterilevetid og minne. Facebook må nødvendigvis kjøpe seg inn hos noen som har denne ekspertisen, siden Facebook ikke har noe erfaring med produkter som ikke er software. Og da vil de nødvendigvis starte et godt stykke bak merkedslederne.

- Inngangsbarrierene er betydelige
Tor Jacobsen i VG Mobil mener Facebooks størrelse og markedskraft taler for en mulig mobillansering. Men den beinharde konkurransen i markedet kan velte Zuckerbergs mobileventyr, mener han.

- Det som taler for, er jo deres enorme antall brukere og alt det de vet om kundene gjennom brukerdata. De kjenner sine kunder godt, og man kan se for seg masse spennende de kan gjøre ved å integrere hardware med Facebook slik vi kjenner det i dag. Det som taler mot, er at dette er et marked med svært sterke merkenavn som Apple. De største produsentene investerer enorme summer i innovasjon og har økosystemer som gjør at kundene blir mer og mer tilknyttet produktene deres. Dessuten er det få mobiltelefonprodusenter som tjener gode penger i dag. Inngangsbarrierene er altså betydelige, sier Jacobsen.