Tidligere programdirektør i TV3, Trygve Rønningen, ledet det norske tv-toppmøtet under Nordiske Mediedager i Bergen i dag. Der skulle han etter planen stille sin tidligere sjef i TV3 og Viasat 4, Lasse Kokvik, til veggs.

Ettersom Kokvik forlot tv-konsernet MTG i går, fikk ikke Rønningen den muligheten. Det var i stedet P4-sjef Kalle Lisberg som stilte som representant for MTG og deres fri-tv-kanaler TV3 og Viasat 4.

Han møtte NRK-sjef Hans-Tore Bjerkaas, TV 2-sjef Alf Hildrum og TVNorge-sjef Harald Strømme til debatt.

- Bærer galt av sted
Lisberg hadde først og fremst en høne å plukke med Bjerkaas og omleggingen av P1 tidligere i år.

- Betaler du lisensen med glede? Spurte debattleder Trygve Rønningen Lisberg.

- Ja, det gjør alle gamle sosialdemokrater som meg, svarte Lisberg, før han la til:

- Men NRK løper etter P4 i formatering av musikk og i lange sendeflater. Hvorfor skal Ola Nordmann betale lisens for noe han får helt gratis på andre kanaler? Når parameterne for NRK utelukkende blir lyttere og seere målt opp mot kommersielle kanaler, så bærer det galt av sted.

Angrepet kom ikke uforberedt på Bjerkaas.

- Den gjennomsnittlige alderen på P2-lytterne er 58 år. På P1 er den 57 år. Vi la om programskjemaet p P1 for å gi distriktskontorene litt bedre plass og sendetid, i tillegg prøver vi å stoppe aldersutviklingen. Hadde jeg sagt nei til dette, hadde jeg vært en uansvarlig leder. Det hadde betydd at lytterne våre ville dø ut, sa han.

- Vi løper ikke et kommersielt ærend, men er interessert i å ha lyttere og seere.

Rolleblanding
TV 2-sjef Alf Hildrum støttet delvis opp om Lisbergs analyse.

- Jeg er lidenskapelig tilhenger av lisensfinansiert kringkasting, men jeg synes nok også NRK beveger seg i grenseland av kommersiell tenking med tanke på hvordan de prioriterer ressursene, selv om NRK er veldig bred på mange områder, sa han.

Men Lisberg var ikke ferdig.

- Vi må finne ut hva vi vil med allmennkringkasting i Norge. Vi har alle ulike roller å spille, og jeg føler vi spiller de litt for likt i dag, fulgte han opp.

- Hør her, Kalle, nå må du være litt edruelig. Vi har over 90 prosent andel av alle lyttere og seere over 60 år. Skal vi forsterke den utviklingen? Spurte en tydelig provosert Bjerkaas.

- Og de er forbannet fordi P1 ligner mer og mer på P4! Svarte Lisberg.