Kampen om de viktige sportsrettighetene tok en ny vending fredag morgen da TV 2 kunngjorde at kanalen hadde kjøpt tre nye år med Premier League. Avtalen sikrer TV 2 de eksklusive rettighetene til Barclays Premier League ut sesongen 2016. Avtalen skal ha kommet i stand mellom sportssjef Bjørn Taalesen og den engelske fotballsjefen Richard Scudamore tidligere i vår under et møte i London.

Les mer: TV 2 kjøper Premier League

Temperaturen i det norske og nordiske tv-markedet stiger dermed ytterligere noen hakk. På nytt er nemlig betal-tv-kanalen Canal+ spilt utover sidelinjen i oppgjøret om Premier League-rettighetene i Norden.

- Premier League er definitivt en viktig rettighet og spesielt på en betal-tv-operasjon, sier administrerende direktør i Canal+ Norge, Steinar Brændeland til Kampanje.

- Det er litt overraskende
Den nye rettighetsavtalen mellom TV 2 og Premier League kommer to år etter at TV 2 snudde opp ned på det nordiske betal-tv-markedet med sitt rettighetsskjøp av engelsk toppfotball.

Les mer: Historisk tv-avtale: TV 2 får Premier League

- Vi videreutvikler produktet og er trygge på denne avtalen, sa konsernjef Alf Hildrum til Kampanje før TV 2 avholdt en spontan pressekonferanse i gangen i Grieghallen rett før klokken ni fredag morgen.

Avtalen kommer dagen etter at TV 2, Canal+ og Norsk Toppfotball barket sammen i en større debatt om sportsrettigheter på Nordiske mediedager. Under debatten raste sportssjef Bjørn Taalesen i TV 2 mot Norsk Toppfotballs Niels Røine. Taalesen kritiserte Røine for at TV 2 aldri fikk muligheten til å en gang å få by for norsk fotball. Taalesen kritiserte Norsk Toppfotball for blant annet dårlig forretningsmoral da Canal+ kjøpte de norske fotballrettighetene.

I dag var det Canal+ sin tur til å stå på gangen.

- Det er litt overraskende at vi ikke kommer i posisjon engang, sier Brændeland.

- TV 2-argumentasjon faller igjennom
- Ble Canal invitert til å delta i forhandlingene om Premier League?

- Nei, sier Canal+-sjefen.

- Gir TV 2 tilbake med samme mynt her?

- TV 2s argumentasjon rundt salget av norsk fotball faller i hvert fall litt igjennom når de selv gjør det på Premier League, sier Brændeland.

- Det er en forskjell. Premier Leauge forlenger i dag en avtale med den eksisterende rettighetshaveren, svarer sportssjef Bjørn Taalesen.

EU-dom avgjørende
Brændeland sier Canal+ hadde forberedt seg godt til de kommende forhandlingene som flere aktører trodde ville finne sted tidlig rett før sommeren og kanskje så sent som til høsten. Nå har toget gått for de neste fire årene.

- Vi hadde gjort jobben, men dessverre kom vi aldri til forhandlingsbordet, sier han.

Etter det Kampanje kjenner til var Premier League svært interessant for Canal+ og under debatten i går i Bergen utelukket ikke Brændeland at kanalen kom til å by på Premier League for på den måten kunne tilby både norsk toppfotball og Premier League. Canal+ har i dag rettighetene til seks av åtte kamper fra Tippeligaen ut 2016.

- Vi tok ikke høyde for at vi skulle få kjøpe Premier League. Vi har en annen strategi på norsk fotball enn det TV 2 har hatt. Vi har i tillegg to av verdens tre beste ligaer med La Liga i Spania og Serie A i Italia også har vi Tippeligaen. Vi starter også med Europaligaen i september der vi nå også får med gode norske lag. Vi har et mye bredere fotballprodukt enn TV 2, sier Brændeland.

Etter det Kampanje forstår kom samtalene om den nye rettighetsavtalen mellom TV 2 og Premier League i gang i etterkant av en oppsiktsvekkende dom i EU-domstolen. En engelsk pub-eier hadde vist FA Premier League-kamper for sine gjester uten å inngå avtale med den engelske rettighetshaveren BSkyB. I stedet hadde pub-eierne skaffet seg tilgang til den greske tv-kanalen NetMed Hellas, gjennom et abonnement og dekoder fra en gresk satellittoperatør.

Premier League måtte dermed reforhandle de eksisterende rettighetsavtalene, deriblant med TV 2. Ett av punktene var å fjerne to kamper for visning på satellitt-tv noe som reduserte verdien på den eksisterende avtalen. Under disse forhandlingene skal grunnlaget for en ny avtale ha blitt lagt.

Stive priser
Hvor mye penger TV 2 har betalt har betalt for den nye avtalen er ikke kjent, men til Kampanje sier strategidirektør Kjetil Nilsen i TV 2 følgende:

- Om du spør om det har vært en dobling av prisene så er svaret på det nei.

Kjetil Nilsen har vært sentral i forhandlingene om den nye avtalen sammen med Hildrum selv og sportssjef Bjørn Taalesen.

Kilder Kampanje har vært i kontakt med sier de tror TV 2 kan ha betalt så mye som 700-800 millioner kroner for den nye avtalen. TV 2 vil ikke bekrefte hva de betaler for kampene og prisen på den forrige avtalen er heller aldri blitt bekreftet. Kampanje har tidligere skrevet at verdien på den norske avtalen har ligget på rundt 500 millioner kroner.

Brændeland tror mange norske fotballentusiaster nå vil kjøpe begge fotballproduktene.

- Det vil være en del overlapp mellom de største entusiastene, sier han.