Den store journalistprisen ble delt ut under åpningen av Nordiske Mediedager i Bergen i kveld. Den gikk i år til journalistene Trude Lorentzen, Eivind Sæther og Adrian Øhrn Johansen i Dagbladet Magasinet for reportasjen «Tomrommene».

- Det er selvsagt ikke tilfeldig at mange av kandidatene til prisen handlet om 22. juli og konsekvensene av terrorangrepet. Juryen mener norske medier samlet sett har gjort en svært god jobb. Mange arbeider kunne hver for seg fortjent en pris, sa juryleder Anette Groth.

I arbeidet med reportasjen har journalistene besøkt ungdomsrommene til noen av de som mistet livet under terrorangrepet på Utøya i fjor.

- Storheten i prosjektet ligger i den enkle ideen. Det dreier seg om ofrene, og bare dem, i formidlingen av savnet og sorgen. De tre journalistene har vært gode lyttere. De har blitt skjelt ut, og tålt det, av dem som mente mediene tråkker over grenser. Etter hvert har de kommet inn til familiene som viser en enestående styrke ved å være med, fortsatte Groth.

- «Uvirkelig», sier folk når de snakker om 22. juli, men i disse tomme ungdomsrommene blir det veldig virkelig. Finnes det noe som er mer feil enn et ungdomsrom der det eneste man hører er lyden av klokke?, sa Eivind Sæther da de tok imot prisen.

- Takk til foreldrene viste oss tilliten slapp oss inn der det gjør mest vondt, sa Trude Lorentzen.