President for internasjonal innholdsdistribusjon Simon Sutton i det amerikanske mediekonsernet HBO innrømmer villig at det var en feil å si nei til «Mad Men». Sutton gjester Norge under Nordiske Mediedager, og deltok i en sesjon ledet av NRKs Hege Duckert i dag.

- Jeg elsker Mad Men. Men da vi fikk se piloten var vi i en periode der vi trodde at enhver ny serie vi satset på, måtte tiltrekke minst 50 millioner seere. Det ble feil filter å se på dette showet med. Vi gjør ikke den feilen igjen, sier Sutton.

HBO fikk se Mad Men-piloten ikke lenge etter konsernet hadde hatt brak-suksesser som The Sopranos, Sex In the City og Six Feet Under. Og ledelsen jaktet på serier med det samme seer-potensialet. Nå har ledelsen endret kurs, bedyrer Sutton.

- Vi var «off track». Nå er signalene fra toppen at det eneste parameteret en ny serie måles etter, om det er et veldig bra show. Vi har fått beskjed om å ikke tenke på seertall, ratings og anmeldelser. Er det et fantastisk show som bare sees av fem personer, er det en suksess, sier Sutton.

- Ingen kommentar om Skandinavia
I det amerikanske markedet er HBO-modellen basert på at seere kjøper abonnement på alle HBO-programmene gjennom en egen kanal. På spørsmål fra Hege Duckert om HBO ville velge samme modell om de velger å gå inn i det skandinaviske markedet, blir Sutton ordknapp.

- Jeg har ingenting å si om Skandinavia i dag. Men generelt kan jeg si at vi lanserer jo i Brasil i år, og da er det som en egen kanal. Det hender vi lisensierer ut serier, men det er sjelden, sier han.

Ny serie om media
I juni lanserer HBO sin nye seriesatsing «Newsroom», som det er Aron Sorkin som står bak. Sorkin er blant annet kjent for suksesserien «West Wing» og sto også bak filmen «The Social Network» om Facebook-gründer Mark Zuckerberg.

- Vi kontaktet Aron Sorkin og sa at han fikk lage en serie med hvilken tematikk han ville. Han valgte den amerikanske nyhetsbransjen, sier Sutton.

Serien har premiere i USA i juni, og i Norge vil serien først vises på Canal Plus, deretter på NRK.