Titusener av Justin Bieber-fans, såkalte «Beliebers», snudde Oslo på hodet denne uken i forbindelse med ungpikeidolets første norgesbesøk.

Besøket, som trolig er en av tidenes største albumlanseringer på norsk jord noensinne, har vært preget av hemmelighetskremmeri fra plateselskapet Universals side. Det hele kulminerte i en gratiskonsert ved operataket i går kveld som Universal i det lengste ventet med å bekrefte. Det førte til hysteriske tilstander blant fansen, og politiet og sikkerhetsselskapet Pro-Sec hadde til tider store vanskeligheter med å kontrolle massene som møtte opp. De første dukket på operataket allerede tidlig onsdag morgen, over tolv timer før Bieber endelig inntok scenen.

Rådgiver Sigurd T. Skjefstad i PR-operatørene mener det er mye ved Justin Biebers tilstedeværelse i Norge som ligner et velregissert PR-jippo.

- Det ser slik ut. Etter å ha fulgt mediedekningen og sett hva han har lagt ut på Twitter-kontoen sin, er dette «step by step» en oppskrift på en klassisk PR-utrulling. Det handler om å skape oppmerksomhet rundt egen person og hva du skal gjøre, sier Skjefstad.

- Vekker nysgjerrighet
PR-rådgiveren mener mye av forklaringen på hvorfor Bieber får så mye oppmerksomhet i mediene og skaper så stort hysteri ligger i hans bruk av nye mediekanaler som Twitter hvor stjernen har 22,5 millioner lojale følgere.

- Han har en helt unik kontakt med fansen sin. Det er en kontakt som alle 12- og 13-åringene opplever som en direkte kontakt til dem og som får tenåringsjenter til å sove på flyplassen for å kanskje få et glimt av ham. Det er det som skiller «Beliebers» fra andre pop-fans og ham selv fra andre artister. Mandag var to verdensstjerner i Oslo med Kanye West og Jay-Z, men de har ikke den samme evnen til å snakke direkte med fansen sin. Jeg sier ikke at Bieber gjør det selv, men det oppleves av tenåringsjentene som om han gjør det, sier Skjefstad.

Skjefstad mener Bieber med sitt konsept «Operation secret concerts» også vekker medienes interesse på en helt spesiell måte. Med alt hemmelighetskremmeriet så vekkes detektiven i journalisten som skal forsøke å avsløre mest mulig.

- Han skaper nysjerrighet og mediene og journalistene skal forsøke å finne ut hvor han er, om han kommer og hvor konserten skal være. VGTV sender live fra der han kan tenkes å være og de følger hysteriet BIeber har lagt opp til, sier han.

- Gammelt PR-triks
Han får støtte av Nils Apeland i Bedre Kommunikasjon.

- Dette hemmelighetskremmeriet er et gammelt PR-triks som virker. Det blir en slags symbiose med hylende tenåringsjenter og undrende journalister som skaper massiv medieomtale, sier han.

Han tror likevel plateselskapet har undervurdert den norske fanskaren til Justin Bieber, som har utsatt seg selv i flere potensielt farlige situasjoner i sin jakt på å få et glimt av superstjernen.

- Jeg tror ikke de som står bak forventet så mye hysteri. En sånn sak kan vippe andre veien, og da er ikke dette en hyggelig sak lenger.

Ikke alle mener Biebers norgesbesøk har skapt god PR. Daglig leder Preben Carlsen i Trigger Oslo mener konserten gjorde arrangøren mer skade enn godt.

- Justin Bieber er et unikt fenomen. Hysteriet han skaper blant unge jenter kan vanskelig sammenlignes med noe annet enn Beatles-manien i sin tid. I dette tilfellet har nok arrangørene undervurdert omfanget av hysteriet, og derfor ikke planlagt det arrangementsmessige godt nok. Det innebærer at Bieber-besøket har gått fra å være en fascinerende begivenhet til å handle om unge jenter i farlige situasjoner. Med andre ord PR med negativt fortegn, sier han til Kampanje.

PR-effekt ikke viktig for Choice
Sigurd T. Skjefstad i PR-operatørene vil ikke spekulere i hvem som trekker i trådene når superstjernen kommer til Norge og om han bruker et PR- og eventbyrå i Norge.

- Det er ikke godt å si, men en skal huske på at Bieber også har et apparat i ryggen. I forhold til hele konseptet «Operation secret concerts» er det helt sikkert ikke et konsept som er klekket ut her. Selv om Bieber er et produkt av sosiale medier så har han også rigget seg med noen som setter dette ut i live. Men det er også tydelig at Bieber følger godt med i det norske nyhetsbildet når han går ut med advarsler og ber folk om å passe på og ikke skade seg. Han er kjapt ute med å kommentere det aktuelle nyhetsbildet. sier han.

Det er imidlertid blitt kjent at hotell- og PR-konge Petter Stordalen har hatt en finger med i spillet. Ifølge VG skal Stordalen ha betalt for gjennomføringen av konserten, og hotellsjefen tillegg stille på en pressekonferanse side om side med superstjernen selv i går ettermiddag. Der skulle Stordalen angivelig ha planlagt å omtale konserten som en gave til hans fremtidige hotellgjester. Pressekonferansen ble senere avlyst av sikkerhetsgrunner.

Les mer:

Stordalen fikk Bieber til Norge

Kommunikasjonsdirektør Christine Viland i Nordic Choice Hotels bekrefter at de har vært en av sponsorene for konserten.

- Arrangementet på Operataket var i regi av Universal og ble gjennomført med deres partnere. Som en av sponsorene har vi hatt et antall billetter som vi har delt ut via våre hoteller og gjennom vår fordelsklubb som kalles Nordic Choice Club. Det har vært en veldig hyggelig erfaring, og mange gledesscener på våre hotellet i hele landet. Når det utviklet seg så kaotisk som det gjorde på et tidspunkt var det viktigste for oss å få folk trygt på operataket og trygt hjem igjen, sier hun til Kampanje.

Hun ønsker ikke å kommentere pressekonferansen - der Petter Stordalen angivelig skulle omtale konserten som en gave til den kommende generasjonen hotellgjester - eller hvilke verdier konserten har gitt hotellkjeden.

- Når det ble så kaotisk så var vårt hovedfokus helse og sikkerhet, og det er sikkerhetsvakter og politiets roller som blir viktige. Da er PR-effekt ikke viktig. Vi ønsket å invitere noen av fremtidens hotellgjester, og fokuset var å skape en fantastisk opplevelse for de. Det tror jeg vi klarte.

Det har foreløpig ikke lykkes Kampanje å få en kommentar fra Universal.