Mandag ble det klart at nestleder i Orkla-styret, Åge Korsvold, tar over stillingen som konsernsjef etter Bjørn M. Wiggen, med umiddelabr virkning. Dermed er det over og ut for Wiggen etter bare 19 måneder i sjefsstolen.

Det var Dagens Næringsliv som først skrev at hovedaksjonær og styreleder Stein Erik Hagen var frustrert over at det hadde skjedd for lite av både salg og kjøp i selskapet siden styret i fjor høst varslet at de la om strategien til å bli et rent merkevareselskap.

Nå mener flere analytikere at det kan gå mot et internasjonalt oppkjøp av Orkla. Orkla har de siste årene allerede solgt ut Carlsberg, Orkla Media og teknologi- og metallselskapet Elkem. Sistnevnte som et ledd i planen om å bli et rent merkevareselskap.

- Jeg tror det ender med at det kommer en stor internasjonal aktør som kjøper hele Orkla, sier investor og rådgiver Håvard Nesheim til E24.

- En stor utfordring for Orkla er at de ikke får priset sine egne merkevarer tilsvarende fordi de beste er lokale norske og ikke overførbare internasjonalt. Som rent merkevareselskap vil Orkla være en klar oppkjøpskandidat for mange internasjonale storaktører. Det er mange som vil ønske å ta over Orkla da, tror sier meglernestor Jan Petter Sissener til DN.no.

- Lavt priset eller dårlig drevet
Overfor Kampanje peker professor i markedsføring Tor W. Andreassen ved Handelshøyskolen BI på flere potensielle kjøpere av konsernet.

- Internasjonale selskaper - for eksempel Procter & Gamble eller Johnson & Johnson - kan være mulig oppkjøpere av Orkla. Dette er selskaper med lang tradisjon innen konsumentvarer og merkenavn. De vil kjøpe opp Orkla enten fordi de mener at selskapet er lavt priset og at de derfor gjør et godt kjøp. eller fordi de mener at selskapet er dårlig ledet og drevet. Fra media ser jeg at begge argumentene brukes mot Hagen; flat børskursutvikling over tid og stort forbruk av toppledere, sier han til Kampanje.

- Hvor sannsynlig er et oppkjøp?

- Jeg tror det koker ned til en vurdering av hvor mange at Orklas produkter som kan tas utenfor Norge og til et større marked. Det nytter lite å være stor i Norge når man tenker internasjonalt.

- Mange trinn gjenstår
Professor ved institutt for strategi og logistikk ved BI, Torger Reve, tror et internasjonalt oppkjøp av Orkla ligger langt frem i tid.

- Et oppkjøp kommer an på om de klarer den operasjonen som de er inne i akkurat nå, som er å gå fra å være et konglomerat til å rendyrke merkevarebedriften. Det er mange trinn igjen før dette blir en aktuell problemstilling, sier han til Kampanje.

Han mener imidlertid Orkla burde ha forutsetninger for å lykkes i Norge.

- Jeg mener det burde være grunnlag for et sterkt merkevareselskap med norsk eierskap. Det går godt an å være en ledende merkevareaktør med de markedsandelene de har nå. Spørsmålet er om Orkla er store og sterke nok til å klare seg og til å bli multinasjonalt. Orkla i dag er veldig nasjonale sammenlignet med de store gigantene, som alle er multinasjonale. Men det er ikke bare et pluss å bli veldig store. Det viktigste er at de står sterkt i de markedene de allerede har posisjoner i. Merkevarer er vanvittig dyre. Man kjøper ikke sånne selskaper for småpenger.

- Dårlig timing
Professor i merkevareledelse ved NHH, Leif Hem, mener et Orkla på utenlandske hender kan være dårlig nytt for flere.

- Dersom Orkla skulle bli solgt til en internasjonal aktør vil det kunne få negative konsekvenser for underleverandører. Reklamebyråer, mediebyråer, researchbyråer, konsulentselskaper og andre kan miste fremtidige avtaler med Orkla. Orkla er i dag en av de største og mest profesjonelle aktørene innenfor markedsføring og merkevareledelse. Dersom Orkla forsvinner til en internasjonal aktør, for eksempel Unilever vil det kunne skape negative ringvirkninger for spisskompetanse innen disse fagområdene, sier han til Kampanje.

- Uansett så er Orkla først og fremst representert med lokale sterke norske merker. Skulle selskapet bli solgt til en internasjonal aktør vil man trolig få noe av den samme effekten som da Freia ble solgt ut av norsk eierskap for cirka 20 år siden. Beslutninger flyttes utenfor Norges grenser, man strømlinjeformer organisasjonen og produksjonen, samt at man sakte internasjonaliserer produktporteføljen. Slik sett vil det være trist å miste drivkraften for eksempel Lilleborg har hatt på det å profesjonalisere norsk kompetanse innen markedsføring og merkevareledelse.

Likevel tror heller ikke han at forutsetningene er tilstede for et oppkjøp.

- Internasjonalt er det tøffe økonomiske tider. Det er derfor dårlig timing i forhold til å finne internasjonale aktører som er villige til å bla opp ekstremt mye penger for Orkla og alle deres sterke merker. Likeså har Orkla levert svake økonomiske resultater over en noe lenger tidsperiode. Det øker heller ikke kjøpelysten hos internasjonale giganter.