De siste to dagene har flyselskapet Norwegian tatt i mot både bransjefolk, samarbeidspartnere, presse og analytikere til flere presentasjoner av hvordan fremtidens Norwegian kommer til å se ut. For tidligere denne uken landet Boeings nye vidunder og revolusjon av en flymaskin, Boeing Dreamliner, på Gardermoen og det er nettopp med denne maskinen Norwegian skal ta steget opp i den øverste divisjonen i reiselivsmarkedet.

- Vi har gått fra å være et norsk selskap og et Norden-selskap til å bli et europeisk selskap. Nå går vi inn på det jeg kaller en global idrett, sier administrerende direktør Bjørn Kjos til Kampanje.

- Slutte å tenke skandinavisk
Norwegian-sjefen har akkurat avholdt en presentasjonene sine ute på Gardermoen der han har fortalt om den nye globale strategien til Norwegian. Den går ut på å starte opp langdistanseflyvinger til en langt billigere pris enn de tradisjonelle flyselskapene og ta opp konkurransen med de asiatiske flyselskapene.

- Det er de asiatiske selskapene som vil bli de tunge konkurrentene i fremtiden, og da greier vi ikke å konkurrere uten at vi gjør det på de samme betingelsene som de der ute. Enten vi liker det eller ikke vil de store strømmene komme fra øst og klarer du ikke konkurrere mot asiatene i fremtiden så vil du ha store problemer. Det er grunnen til at vi legger basene der ute. Vi må slutte å tenke som et skandinavisk selskap og mer som en global enhet, sier Kjos.

- Kommer merkevaren Norwegian til å endre seg som en følge av de globale ambisjonene?

- Vi prøver å dra med oss merkevaren og det vi står for ut i den globale verden. Vi står for noe som er sikkert og ordentlig i Norge i tillegg til mange andre gode ting som er forbundet med merkevaren vår. Det tenker vi å ta med oss ut, sier Kjos.

Vil være utfordrer
- Når vi tenker på Norwegian i dag så tenker vi på selskapet som et norsk selskap og som en utfordrer til SAS. Blir den profilen mindre relevant fremover?

- Både ja og nei. Vi gjør noe helt annerledes, og vil utenom AirAsia være det første selskapet i verden som starter langdistanseflyvinger «point to point» med en «low cost»-modell. Sånn sett blir vi en utfordrer for hele bransjen, sier Kjos til Kampanje.

Den nye globale strategien til Norwegian har det allerede vært jobbet lenge med internt, men det er først nå toppsjef Bjørn Kjos kan begynne å fortelle om de første rutene og prisnivået. Med en antatt levering av den nye Dreamlineren i løpet av første kvartal i 2013 satser Kjos nå på å starte opp direkteruter til New York og Bangkok allerede tidlig neste år og det til en pris som bør skremme konkurrentene.

Tidsskille
Tidligere i år gjenåpent SAS direkteruten fra Oslo til New York og det til introduksjonspris på 3.870 kroner tur/retur. Men skal en tro Norwegian-ledelsen snakkes det nå om priser ned mot 1.000 for en enkelttur til verdensmetropolen.

- De nye flyene gir oss mulighet til å halvere prisene, og Bangkok og New York vil være først ute som destinasjoner, sier kommersiell direktør i Norwegian Daniel Skjeldam til Kampanje.

Skjeldam mener dette er mulig blant fordi Dreamlineren gir 20 prosent lavere drivstoffkostnader og det faktum at Norwegian driver langt billigere enn konkurrenten SAS. Skjeldam snakker derfor om et tidsskille når Norwegian vil være operative med de nye Dreamlinerne neste år uten at det skal gå på bekostning av det han mener Norwegian står for i dag det være seg punktlighet, miljøprofil, direkteruter, lave priser og etter hvert også trådløst internett på flyvningene.

- Nye direkteruter og en halvering av prisen vil gi flere kunder og det vil bli mer komfort ombord, sier Skjeldam.

Vurderer utenlandske byråer
Den globale satsingen til Norwegian vil også gi Norwegians internasjonal markedsdirektør Stine Steffensen Børke nye utfordringer når Norwegian-merkevaren etterhvert skal bli kjent i Asia og i USA:

- Vi utvikler merkevaren hele tiden og snakker mer og mer om produktutvikling. Det handler om bra produkter til en lav pris. Det er det vi skal stå for, sier Steffensen Børke til Kampanje.

I Norge er det reklamebyrået Kitchen som er Norwegians viktigste partner på kommunikasjonssiden. Men med satsingen i globalt kan det bli aktuelt å hente inn krefter også lokalt. Norwegian jobber allerede med flere andre reklamebyråer i eksempelvis Sverige og Danmark.

- Vi drifter merkevaren vår i flere markeder i dag allerede og i markeder der konkurransesituasjonen er annen. Utfordringen fremover blir å håndtere flere og flere markeder, men det er fortsatt Kitchen som er vårt «lead agency», sier Steffensen Børke.