Det er stor etterspørsel etter meideselgere for tiden og særlig i mediehusene til Aftenposten, Egmont Hjemmet Mortensen og VG har det skjedd mye på ansattesiden den siste tiden.

- Det er riktig at det spesielt i mellomleder og toppledersjiktet i de kommersielle mediemiljøene er stor utskiftning nå. For de fleste virker markedet tryggere om mer stabilt nå enn på tre-fire år, og da er det lettere for mennesker i «trygge» jobber å ta steget ut av komfortsonen. At mange store bedrifter nå ser en bærekraftig utvikling på det digitale feltet gjør også sitt til at ny kompetanse må inn, samtidig som andre i den eksisterende staben kanskje ikke klarer helt å henge med, sier partner og mediarekrutterer Ole Alexander Janzo i Mediabemanning til Kampanje.

En av dem som både har ansatt og mistet nøkkelpersoner er VG. VG har hentet inn flere ledere på kommersiell side det siste året med tidligere sponsorsjef i TV 2, Stig Larsen, og Hilde Øier og Gry Anita Larsen fra Egmont Hjemmet Mortensen.

Men for et par uker siden ble det imildertid klart at søsterselskapet Aftenposten snappet annonsedirektøren til VG. Nå må kommersiell direktør i VG, Per Håkon Fasting, på nytt ut og jakte en viktig salgsperson etter at Gunn Helen Hagen bestemte seg for å bytte Schibsted-selskap.

- Vi skal finne en person til en av mediemarkedets mest spennende lederstillinger og en godt kvalifisert person innen salg og markedsføring. Vedkommende vil ha det operative ansvaret for den totale annonseomsetningen og hele salgsorganisasjonen i mediehuset, sier Per Håkon Fasting til Kampanje.

- Må ha godt smil
Det betyr at personen vil ha ansvaret for salget av reklame på alle VGs produkter det være seg papiravisen, nett, mobil og mediebrett etter at VG slo sammen salget av alle medieproduktene til en avdeling i mars 2011.

Etter det Kampanje kjenner til betyr det at den nye annonsedirektøren får ansvaret for å hente inn rundt 500-600 millioner kroner i reklameinntekter.

- Vi søker en person som er både grundig og kreativ, men legger nok mer vekt på grundighet og så må vedkommende ha et godt smil, sier Fasting.

- Et godt smil?

- Fordi vi i VG er blide folk. Vi er litt nedpå her vet du. Det behøver man også når man har en jobb med et veldig stort ansvar, sier Per Håkon Fasting til Kampanje.

- Tung direktørjobb
At stillingen er utfordrende er det derfor ingen tvil om. Da Schibsted la frem sine 2011-tall viste det seg driftsinntektene utviklet seg relativt flatt totalt sett og at annonseinntektene på papir falt med hele 13 prosent. Bedre er utsiktene på nett der VG kunne skilte med en vekst i onlineinntekter på 29 prosent i fjorårets fjerde kvartal.

Rekrutterer og partner i Mediebemanning Ole Aleksander Janzso sier stillingen er en av de tyngste i den kommersielle medieindustrien i dag.

- Uten å kunne bekrefte tallet så betyr 500-600 milloner at dette er en av de aller tyngste annonsedirektørjobbene i Norge. VG er jo også Norges største dagsavis på papir og nett, og har jo således en helt spesiell rolle som både foregangsmiljø på nett og som forsvarer av inntekter på print. Dette er en utfordrende kombinasjon å forholde seg til som annonsedirektør, sier Ole Janzo.

- VGs kommersielle direktør sier i stillingsutlysningen at han også vil ha en person med «et godt smil». Hvor avgjørende er egentlige slike kvaliteter i totalbilde?

- Et «godt smil» kan bety at oppdragsgiveren forbeholder seg retten til å ikke bare legge den dokumenterte CV’en til grunn, men også vil legge stor vekt på personlige egenskaper og kandidatens fremtoning. Dette forteller oss at VG leter etter en sjarmerende annonsedirektør som har ressurser til å stå på barrikadene både internt og eksternt, sier Janzo.