Norwegian har hatt et turbulent første halvår så langt. De begynte året med å bestille hele 222 nye fly fra Boeing og Airbus. Avtalen ble av mange sett på som et strupetak på SAS.

Senere er det internkonflikten mellom flyselskapets piloter og ledelsen som har stått i fokus. Norwegians Pilotforening reagerer på at Norwegian leier inn utenlandske flygere på korte kontrakter. Fagorganisasjonen Parat truer med å ta ut 570 av Norwegians piloter i streik fra begynnelsen av juni, dersom partene ikke blir enige. Tidligere i mai brøt tarifforhandlingene sammen.

I forrige uke kunne flyselskapet i tillegg presentere et skuffende resultat før skatt på minus 397,7 millioner kroner for første kvartal. I den anledning kom konsernsjef Bjørn Kjos med følgende melding til sine piloter:

- De aller fleste konflikter finner sin løsning uten streik. Det er fornuftige folk vi har med å gjøre. Jeg venter at de også vil være fornuftige i prosessen framover, sa Kjos ifølge NRK.no.

- Et tveegget sverd
Administrerende direktør i Brand Consulting, Christian Sinding, mener Norwegians omdømme nå er i spill.

- Norwegian har hatt et veldig godt omdømme. Det er et selskap som har blitt bygd opp veldig raskt av en karismatisk og spesiell mann, og som har vært veldig norsk. Kjos har til og med en dialekt som gjør det hele enda norskere. Folk har fått billigere flypriser, et alternativ til SAS og mye større tilbud, sier han til Kampanje.

- Men det er et tveegget sverd. Hvis Norwegian skal opprettholde lave priser og kjempe i det internasjonale markedet, så må han skjære kostnader. Det er ingen vei utenom. Hvis ikke går de i SAS-fella. SAS klarer ikke å få ned kostnadene og går med dundrende underskudd år etter år.

- Er det mulig for et selskap å opprettholde et slikt omdømme når man vokser seg så stor som Norwegian har gjort?

- Nei. De klarer ikke å opprettholde omdømmet som «underdog». Man får sympati for selskap som utfordrer de store, men mange selskap opplever voksesmerter etter hvert som de blir større, og det tar de kanskje ikke alvorlig nok.

- Hvor kritisk vil en streik være for Norwegian nå?

- Jeg tror det vil være veldig kritisk dersom Kjos må sette inn innleide fly fra utlandet. Når man kjøper en billett med Norwegian, gjør man det fordi man tror på verdiene til selskapet og fordi det er billigere enn SAS. Så dukker det plutselig opp et fly fra Latvia hvor ikke et menneske om bord snakker norsk. Disse historiene begynner folk å snakke om nå.

- Kan bli høy temperatur
Kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik i Norwegian forteller at en eventuell streik vil være utfordrende for flyselskapet.

- Vi er helt enig i at en streik ikke er bra for omdømmet, verken for pilotkorpset som truer med streik og heller ikke for Norwegian som selskap. Men jeg tror samtidig mange vet at det er den gruppen som i særklasse har best betingelser i Norwegian og andre flyselskaper som nå rasler med sablene, og mange skjønner at det kan bli høy temperatur i et tariffoppgjør. Men skulle det bli en streik vil vi gjøre alt vi kan for å få passasjerene fram. Det er ikke bra for noen parter om det skjer.

Hun tror imidlertid ikke konflikten med pilotene i seg selv kan skade omdømmet, selv om en streik avverges.

- Nei, det er jeg ikke så redd for. Når det gjelder innleie av fly er den perioden allerede tilbakelagt innen 1. mai fordi pilotforeningen har trukket tilbake oppsigelsen av fridagskjøpavtalen. Det er mange forhold som betyr noe for omdømmet, og hensikten med innleie i denne perioden nå i vår var jo å få de reisende frem. Jeg tror det ville vært adskillig verre for kundene og omdømmet om vi kansellerte i stedet, sier hun.

- Folk velger heller ikke bare Norwegian ut fra pris, og dette har vi selvsagt interne målinger på. Vi har en av Europas nyeste flyflåter og de fleste flyene har gratis wifi ombord. Folk synes de blir godt ivaretatt ombord og vi flyr direkte og uten mellomlandinger. I det hele tatt; kundeopplevelsen spiller også inn, ikke bare pris.

NB! I neste uke får vi svar på hvem som har Norges beste omdømme. Resultater fra årets store norske omdømmemåling, RepTrak Norge 2012, offentliggjøres på Omdømmedagen i Oslo. For niende år på rad har et representativt utvalg av befolkningen gitt sine vurderinger av Norges 50 mest synlige virksomheter.