Tv-seerne har sviktet reklame-tv-kanalene til det svenske mediekonsernet Modern Times Group (MTG) den siste tiden. Det slår ut på salget av tv-reklame i selskapets TV3-kanaler i Norge, Sverige og Danmark.

I forrige uke kom årets første kvartalsrapport fra MTG og der kommer det frem at salget av tv-reklame i Norge falt i løpet av årets tre første måneder. Det skjedde i et reklamemarked for tv som økte med 4,2 prosent i samme periode.

Detaljerte tall for Norge isolert sett oppgis ikke av MTG, men samlet for Skandinavia rapporteres det om et reklamesalg som var ned med én prosent til en drøy milliard svenske kroner, eller rundt 870 millioner norske kroner.

Les også: Ingen vårløsning i reklamemarkedet

Salgsdirektør i TV3, Eivind Ruud Johnsen, og TV3-sjef, Lasse Kokvik, er derfor neppe fornøyd med utviklingen og de to må nå bare konstatere at konkurrenten TVNorge drar i fra omsetningsmessig.

TVNorge slår tilbake
Etter det Kampanje kjenner til, falt reklamesalget på TV3 og Viasat 4 i fjor med rundt 20 millioner kroner til rundt 620 millioner kroner i 2011. Dermed er forholdet de to kanalene i mellom helt snudd på hodet etter at MTG var større enn TVNorge i 2010.

Kanalen ble nemlig grundig passert av TVNorge i 2011 etter at konkurrenten satte omsetningsrekord med én milliard kroner og et salg av tv-reklame på snaue 800 millioner kroner.

Les også: TV3 slår TVNorge på reklamesalg

- Det skulle vel egentlig bare mangle, gitt utviklingen i seerandeler. Hittil i år er vi jo nærmere TV 2-gruppen enn MTG i den yngste halvparten av befolkningen, og det er der slaget står, sa TVNorge-sjef Harald Strømme til Kampanje tidligere i år.

Svakere resultater
Svikten i reklamesalget slår inn på driftsresultatet til MTGs fri-tv-virksomhet som også er preget av økte investeringer på programsiden. Ifølge den ferske kvartalsrapporten så har det internasjonale mediekonsernet investert tungt på programsiden i et forsøk på å bedre seertallene i 2012.

- Første kvartal var et investeringskvartal der vi investerte i vårens sendeskjemaer på våre fri-tv-kanaler for på den måten å forbedre seertallene, sier konsernsjef Hans-Holger Albrecht i det svenske og internasjonale mediekonsernet Modern Times Group.

Driftsresultatet for reklame-tv-satsingen i Skandiavia falt fra 260 millioner svenske kroner til 158 millioner svenske kroner for årets tre første måneder, eller over 100 millioner svenske kroner.

Seerne rømmer
Men til tross for de økte programinvesteringene fortsetter markedsandelene i Norge å falle i første kvartal. MTG Norge hadde med sine fri-tv-kanaler TV3 og Viasat 4 en kommersiell markedsandel på 18,6 prosent, ned fra 22 prosent på samme tid i fjor. Tilbakemeldingene fra det kommersielle tv-markedet har vært til dels tøffe for TV3 og enkelte tv-rådgivere har gått så langt som å uttrykke bekymring for at TV3 er i ferd med å bli en nisjekanal.

De første premieretallene denne våren var heller ikke spesielt gode for programmer som «Onkel Amerika» og «Vis meg ditt kjøleskap». Den siste tiden har tallene imidlertid bedret seg noe godt hjulpet av satsinger som «Robinsonekspedisjonen vinter» og «Paradise Hotel».

Kanalen har også satt et nye folk på oppgaven etter at den forrige programdirektøren Trygve Rønningen måtte gå. Fremover blir det opp til den nye programdirektøren Åse Bendiksen og nyansatt forretningsutvikler analysesjef Jakob Schjerven å stake ut den videre programkursen.

- Vår sammenlagte kommersielle markedsandel i vår kjernemålgruppe gikk ned. Det skyldes økt konkurranse og svakere seertall enn forventet på flere av lokale produksjoner. Vårt norske mediehus er imidlertid sterkt fokusert på å styrke profilen og prestasjonene både på TV3 og Viasat 4 og har skiftet ut en rekke nøkkelpersoner i et forsøk på styrke planleggingen og utførelsen, heter det MTGs siste kvartalsrapport.

Strammer inn
Men økte budsjetter kan neppe de to forvente: Den mektige MTG-sjefen Hans-Holger Albrecht sier arbeidet med å bedre seertallene kommer til å fortsette utover i 2012, men investeringsnivået utover i året ikke kommer til å ligge på samme høye nivå som i første kvartal.

- Økningen i programinvesteringer på våre skandinaviske fri-tv-kanaler var høyere i første kvartal enn det som vil være tilfelle for resten av året, sier Albrecht.

Albrecht regner med at markedet for tv-reklame kommer til å vokse i 2012.

Til tross for utfordringene på reklame-tv-siden så leverer MTG fortsatt sterke tall på konsernnivå. Totalt så økte salget med fire prosent til 3,25 milliarder, mens overskuddet før skatt falt med 12 prosent til 591 millioner svenske kroner.