Tidligere i år var det klart for USA-premiere på femte sesong av suksess-serien «Mad Men» som med sin handling fra 1960-tallets reklamebransje har tatt de amerikanske tv-seerne med storm. Serien har også dratt inn enormt med Emmy-priser og nå spinner kanalen som viser serien videre på suksessen.

I slutten av denne måneden har tv-kanalen AMC premiere på en ny reklameserie som har fått navnet «The Pitch» og i motsetningen til dramaserien «Mad Men» er dette en dokumentar som handler om dagens reklamebransje i USA en bransje som omtales som en «business without rules». I de to første episodene konkurrerer byråer som McKinney, WDCW, SK+G og The Ad Store om ulike reklameoppdrag deriblant en pitsj for annonsøren Subway.

Her kan du se traileren på den nye serien.

Planner i reklamebyrået Kitchen, Espen Haugen, sier han gledet seg til den nye serien men etter å ha sett de første episodene så er han skuffet.

- Jeg er litt «serienørd» og må si jeg hadde gledet meg til dette, men jeg synes dessverre at resultatet var en ganske stusselig greie. Byråer skal liksom kjempe om en kunde og har en uke på å løse en oppgave. Det er selvsagt ingen tid til strategi, utover utstrakt bruk av «buzz words», og løsningene er ganske pinlige. Men tiden tatt i betraktning er vel ikke det så rart egentlig, sier Haugen.

- Kan dette bli en suksess á la «Mad Men»?

- Man kan si hva man vil om «Mad Men», men det er i alle fall ganske underholdene. «The Pitch» prøver sikkert å surfe på en bølge av interesse for reklame men snubler synes jeg, sier Haugen.

Haugen mener den nye reklameserien viser for mye av det som er lite spennende og uinteressant.

- Det blir ganske platt når alt man har å vise er møter. Man får riktignok se noen ideer på skissestadiet og får litt innblikk i hvordan en idé beveger seg rundt i et byrå. Men serien handler jo ikke om det som gjør reklame interessant, som for eksempel «art and copy». Dette handler jo bare om en rekke møter med byråenes «creative directors», sier Haugen.

- Ville en realityserie om norske reklamebyråers deltagelse i byråpitsjer vært en god idé og gitt god tv?

- I tillegg til at formatet er kjedelig tror jeg vi i Norge er så snille med hverandre at det hadde blitt enda verre. Omtrent like interessant som å lese et møtereferat, sier Kitchen-planneren.