Det drar seg til i markedet for ekspress- og retailreklame. For et drøyt år gikk McCann Worldgroup med toppsjef Thomas Høgebøl ut og fortalte om sin nye satsing EXP og deretter hentet Kjetil Try i Try Reklamebyrå inn Kathrine Haldorsen for å starte i Trys nystartede ekspress-avdeling Asap.

Samtidig går den nye Leo Burnett Express-sjefen Kristina Finne ut med ambisjoner om å bli størst i Norden med sin blanding av «in store» og ekspress og noe som ikke kan leses på en annen måte enn et forsøk på å gjenreise det som en gang var landets største reklamebyrå Leo Burnett.

- Det skjer mye spennende i byråmarkedet for tiden, med flere aktører som på ulikt vis forsøker å finne ut av hvordan de skal håndtere «retail» som fagområde. Det er med stor interesse vi ser at Leo Express nå tar mål av seg til å bli størst. Vi ønsker de velkommen etter. Men vi skal fortsette å gjøre våre kunder best, så kan de jobbe for å bli størst, sier Christian Haune i Retail House til Kampanje.

Nye aktører på banen
Men det er ikke bare fra de store reklamemiljøene det skjer satsinger. Også fra mediehusene gjøres det nå fremstøt inn mot reklamemarkedet. Nylig ble det kjent at forlaget Aller Media kjøper sisteledds-byrået NovaVista. NovaVista har tidligere også jobbet med retaill- og ekspressløsninger.

- Vi forventer at flere av de nevnte byråer på ulike måter kommer til å erklære sin «brede kompetanse på retail». Det skal bli spennende å se hva de egentlig legger i begrepet og om de faktisk har lært seg noe nytt siden forrige gang de forsøkte å være gode på retail. Faren er stor for at det blir mer express enn retail, sier Christian Haune.

Retail House og rådgiver og partner Christian Haune er en av dem med lengst fartstid i dette markedet og skal Leo lykkes med sin ambisjon, må byrået høyst sannsynlig går forbi nettopp dem. Haune sier Retail House antagelig allerede er størst i Skandinavia på det de selv kaller «helhetlig retailmarketing». Byrået har med sine totalt 120 ansatte en omsetning på rundt 180 millioner kroner i Norden.

Det betyr at dersom Kristina Finne skal klare å kapre topp-plasseringen må Leo Burnett Express opp i en omsetning på rundt 200 millioner kroner. Haune lar seg heller ikke stresse av den nordiske ambisjonen til Leo.

- Vi eier oss selv og har ikke internasjonale eiere som legger føringer for vår virksomhet. For oss er det ikke viktig å være størst, men best. Det er noe vi blir gjennom langsiktige relasjoner med våre kunder både på kjede og leverandørsiden, sier han.

- Vi er godt rustet
- Hva tror om konkurransen i dette markedet fremover?

- Det er positivt for alle at fokuset på denne delen av bransjen blir større, men den nødvendige forståelsen for samspillet mellom kjeder og leverandører, marketing og salg, forbruker- og shopperrollen og ikke minst hverdagen i butikk, er ikke noe man skaffer seg ved å skifte navn på byråer eller starte nye avdelinger. Vi har konsentrert oss om dette fagfeltet i over ti år, og føler oss godt rustet til å møte den økte interessen vi merker fra kundesiden og den eventuelle konkurransen fra andre byråer, sier han.

I Norge hadde Retail House i 2011 en omsetning på 27 millioner kroner. Det var på nivå med 2010-omsetningen på 26,2 millioner kroner. Driftsresultat i 2011 lå også flatt med 2010 på 2,5 millioner. Byrået jobber med kunder som G-Sport, PepsiCo, Ringnes, Canon, Stabburet og Kavli. I Sverige er ICA, Svenska Spel, Findus og Posten på listen, og i Danmark har man allerede Danmarks største dagligvarekjede Netto på listen i tillegg til XL-bygg, Estetique, Interflora, Phizer og Sportmaster.

- Mer ekspress enn retail
- Har dere merket noe til det økte fokuset på ekspressløsninger og retail fra de store byråene som McCann og Try?

- Noen av byråene som nå ser ut til å reorganisere sine tjenester har jo vært i markedet en stund med et slags retailfokus, men foreløpig har vi ikke merket stor endring. Men vi forventer at flere av disse på et eller annet tidspunkt kommer til å erklære sin «brede kompetanse på retail». Faren er stor for at det blir mer express enn retail, sier Haune.

Haune gir samtidig Leo rett i noen av deres betraktninger.

- Når Finne hevder at det er få i Norge som virkelig kan shopper marketing har hun rett. Det vil også bli en sannhet at retailstrategien, som Finne snevert omtaler som «in-store», i større og større grad vil legge premissene øvrig kommunikasjon,. Vi bringer merkevarer til shoppere, gjennom dyp forståelse av kjede- og leverandørprosesser og ved å bruke alle relevante kommunikasjonskanaler. Vi bringer shoppere til merkevarer når vi jobber med kommunikasjonsløsninger i butikken. Det er to forskjellige og komplekse øvelser, som må løses parallelt. Det gjenstår å se hvordan byråer som kommer fra en klassisk reklame og eller ekspress bakgrunn vil lykkes med dette, sier Haune.