Reklamebyrået Kitchen fyller i dag ti år som reklamebyrå etter at de tidligere Leo Burnett'erne Haakon Dahl, Bjørn Polmar og Rune Roalsvig startet opp byrået i 2002. Med på laget den gang som nå også det kreative teamet Anne Gravingen og Bendik Romstad.

- Vi er en leken og høyst oppegående tiåring som har tjent penger hvert år etter oppstartsåret i 2002 og de ti nestene årene blir enda bedre, sier daglig leder Haakon Dahl i Kitchen til Kampanje.

- Hvordan har denne reisen vært?

- Vi har vært så heldige at på tross av at markedet har svingt betydelig i løpet av denne perioden har Kitchen hatt god vekst hvert eneste år. Sånn sett har vi opplevd en tiårig lang opptur. Jeg pleier å si at man får de kundene man fortjener, og vi har de beste kundene i bransjen, sier reklamesjefen i Kitchen.

På det jevne i 2011
Kitchen har de siste årene levert driftsresultater i størrelsesorden fem til syv millioner kroner. Toppåret er fortsatt 2008 da de tre reklamekompanjongene landet et driftsresultat på 12,4 millioner. Nå foreligger regnskapstallene for 2011 og de viser at fjoråret endte på det jevne med et resultat på driften på 6,9 millioner kroner, ned en halv million kroner sammenlignet med 2010.

Byråinntekten vokste med rundt ni prosent til drøyt 55 millioner kroner, men Kitchen sier de opplevde et langt roligere marked i andre halvår i fjor enn de første seks månedene.

- Vi opplevde det samme som resten av bransjen i 2011. Vi hadde et sterkt første halvår med 30 prosent vekst også ender vi året med rundt ni prosent. Andre halvår var like trått for oss som det var for resten av byråbransjen. Vi så det også på medieinvesteringene som kom tidligere denne uken også, med et fall på 15 prosent i desember i fjor, sier Dahl.

At driftsresultatet falt noe sier styreleder Bjørn Polmar har sammenheng med at byrået oppbemannet i første halvår.

- Vi hadde betydelig vekst i første halvår og bemannet oss opp. Men da er fordelen at når du har penger så har du også is i magen. Vi kuttet derfor ikke i staben og holdt antall ansatte opp. Vi føler oss derfor som en offensiv tenåring, sier Polmar til Kampanje.

Flyr med Norwegian
Kitchen jobber med flere store kunder som Sparebank 1, Flytoget og ikke minst et svært offensivt Norwegian, som tidligere denne uken gikk ut og kjøpte hele 372 nye fly til den nette listeprisen 115 milliarder kroner.

Les også: - Kjos skal knekke SAS

- Hva tenker dere om det? Blir det mer å gjøre på Kitchen nå?

- Norwegian har vært en offensiv kunde helt siden den dagen de kom inn som kunde, og vi opplever Norwegian som en svært profesjonell kunde. Skulle selskapet etterspørre større volumer så er vi klare til å omorganisere oss, sier Haakon Dahl.

- Hvor viktig kunde er Norwegian for dere?

- Det er en viktig kunde for oss. Det er en profesjonell kunde og en synlig kunde som stiller store krav til oss som byrå. Vi har vært med på mange spennende ting med Norwegian så det er klart de er en viktig kunde størrelsesmessig, sier Dahl.

Mer på maten
Men også nye kunder har kommet til kjøkkenet den siste tiden. Kitchen-sjefen sier byrået har fått full uttelling i de byråkonkurransene de har deltatt i så langt.

- Vi har fått inn flere nye kunder, deriblant Denja, og har fått 100 prosent uttelling på de pitsjene vi har vært gjennom. Samtidig har vi klart å holde på alle kundene våre, sier Dahl.

- Hva tenker dere om 2012 etter et trått andre halvår i fjor?

- Vi merker at optimismen er tilbake hos kundene. Vi ser ganske lyst på 2012, er klare for vekst og satser offensivt, sier Haakon Dahl.

Klare for fest
For de tre Kitchen-toppene Haakon Dahl, Bjørn Polmar og Rune Roalsvig er det derfor bare å starte kjøkkenfesten. Men det skyldes nok mest tiårsjubileet som byrået i kveld skal markere. Reklamebyrået inviterer til en storstilt fest med rundt 300 mennesker i byråets nye lokaler på Sjølyst i Oslo.

- Blir det «alle festers mor»?

- Ha, ha. Nei, vi skal ikke bruke så mye som Stordalen. Her er det mye internt engasjement som er lagt ned. Men når du tjener penger så må du på et tidspunkt tillate deg å gjøre noe for kundene og samarbeidspartnerne dine, sier Bjørn Polmar og Haakon Dahl.

Her kan du se tallene til Kitchen Reklamebyrå i 2011:

Kitchen*

2011

2010

Endring i prosent

Driftsinntekter

102,5

87,3

+ 17,4

Byråinntekt

55,3

50,9

+ 8,6

Driftsresultat

6,9

7,4

- 6,7

* Tallene er i hele millioner. Tallene er ikke endelig revisorgodkjente.