NRK fjerner premieren på dramaserien «Lilyhammer fra sendeskjemaet 1. januar. Årsaken er at det ifølge NRK er avdekket flere tilfeller av produktplassering i serien, noe som er i strid med norsk lov. NRK vurderer nå om det finnes løsninger som gjør det mulig å sette opp serien på et senere tidspunkt, melder statskanalen i en pressemelding i kveld.

Det er Rubicon Tv som har laget den mye omtalte dramaserien på oppdrag fra NRK.

- Produktplassering er ikke lovlig i norske tv-produksjoner som sendes fra norsk territorium. Rubicon Tv har inngått en rekke avtaler med firmaer og organisasjoner med løfte om produktplassering i bytte mot varer, tjenester eller kontanter. Dette er et brudd på avtalen mellom NRK og Rubicon TV. Eksterne produsenter har mulighet til å inngå sponsoravtaler, men ikke avtaler om produktplassering, sier eksternsjef i NRK, Petter Wallace.

Daglig leder Lasse Hallberg i Rubicon Tv sier til Kampanje i kveld at han tror serien vil kunne bli sendt når Rubicon og NRK får avklart nærmere hva mistankene om mulig produktplassering egentlig handler om.

- La meg understreke én ting aller først. NRK har ikke stoppet serien, den er utsatt. Vi har en god dialog med NRK nå og ser nå sammen på løsninger. Men fordi det nå så kort tid før serien etter planen skulle sendes og at en julehøytid står foran oss, rakk vi ikke å finne en løsning før premieren 1. januar. Derfor valgte vi å utsette serien, sier Hallberg til Kampanje.

Han forteller at årsaken til at NRK mener serien inneholder ulovlig produktplassering er at sponsoravtalene som er inngått er formulert slik at de kan tolkes som om de omfatter ulovlig produktplassering.

- Serien er produsert fullt og helt på kunsternes premisser og er selvsagt ikke blitt styrt av sponsorene. Men noen av sponsoravtalene inneholder kanskje noen uklarheteter. Finnes det mistanker om at noe ulovlig har skjedd, så er det bedre at vi finner ut av dette nå.

- Når tror du NRK kan sende serien?

- Jeg aner ikke, for jeg styrer ikke sendeskjemaet til NRK, men jeg forstår NRK slik at de ønsker å sende serien så snart som mulig. Vi jobber for fullt med å løse dette nå, sier Hallberg til Kampanje.

Serien «Lillyhammer» handler om Frank Tagliano, spilt av Sopranos-skuespiller Steve van Zandt, som må gå i dekning i OL-byen Lillehammer etter å ha vitnet mot mafiafamilien i en amerikansk rettssak. I oktober ble det kjent at originalversjonen av NRK-serien «Lillyhammer» har blitt solgt til det amerikanske selskapet Netflix, før den planlagte norgespremieren 1. januar.

Rubicon-sjef Lasse Hallberg uttalte da at lanseringen på Netflix kunne løfte frem norsk drama i USA.

- Jeg er utrolig takknemlig og glad. Dette gir mange nye muligheter for norsk drama, sa Hallberg til NRK.