Mens ryktene rundt et salg av britiskeide Edda Media florerer, reiser konsernsjef Thor Gjermund Eriksen i A-pressen fra dagens presentasjon av rekordresultater i mediekonsernets hovedkvarter i Akersgata til England i morgen. Akkurat det legger ingen demper på spekulasjonene om at A-pressen er i sluttforhandlinger med Mecom om et kjøp av konkurrenten Edda Media.

Eriksen avviser at han har julehandel i milliardklassen i sikte.

- Jeg skal til Manchester for å se United mot Newcastle på Old Trafford sammen med mine to sønner, sier Eriksen til Kampanje i et forsøk på å avdramatisere reisen til Mecoms hjemland.

Bekrefter Edda-interesse
Han legger imidlertid ikke skjul på at A-pressen ønsker å kjøpe Edda Media.

- Dersom Edda Media er til salgs, så er vi interessert. Det ville være en veldig stor overraskelse hvis jeg sa at vi ikke var interessert, sier Eriksen.

Hvorvidt A-pressen er i forhandlinger med Mecom nå, vil han ikke si noe om.

- Vi kommenterer aldri slike spørsmål.

- Stor gevinst i sammenslåing
Han snakker derimot varmt om en mulig fusjon dersom Edda er til salgs.

- Vi har en veldig sterk visjon om at Edda og A-pressen sammen og kanskje også sammen med noen andre aktører kan skape en veldig god posisjon for lokale medier. Det handler om å styrke posisjonen i annonsemarkedet og det handler om at man i størst mulig grad skal beskytte ressursene til det som virkelig betyr noe i lokalmediene: Det er journalistikk, lokalt innhold og utvikling. Samtidig er det klart at det er store kostnader å ta ut, kostnader som ligger på toppene av mediehusene. Det ligger en stor gevinst i å kunne slå sammen eller drive virksomheten sammen, sier Eriksen.

Vil godsnakke med Medietilsynet
Hvis A-pressen kjøper Edda Media, vil det det fusjonerte mediekonsernet bryte lovens grenser for mediemakt i Norge. Eriksen er forberedt på alvorsprat med myndighetene dersom et storkjøp landes.

- Dersom dette blir en realitet, er vi forberedt på å gå i grundige diskusjoner og dialog med de myndigheter som dette vedgår. Det er klart at Medietilsynet forvalter den loven som eksisterer til enhver tid. Samtidig tror jeg alle politiske partier er enig med oss i at det er svært viktig å bevare lokalavisenes konkurransekraft.

- Vanvittig å stoppe hjemkjøp
Han kommer likevel med en advarsel til dem som vil forsøke å hindre en sammenslåing av A-pressen og Edda Media ved hjelp av dagens eierskapslov.

- Hvis vi får en situasjon der det er mulig med et hjemkjøp av viktige norske medier, og gjennom et felles og sterkt eierskap styrker posisjonen, så ville det være helt vanvittig og et tankekors hvis det ble stoppet av en lov som alle mener er gammeldags. Jeg har imidlertid stor forståelse for det Medietilsynet signaliserer om lovens grenser. Det skulle da bare mangle at Medietilsynet skulle begynne å foregripe politiske diskusjoner om denne typen reguleringer. Det kan vi ikke forvente. Vi merker oss at Medietilsynet er flinke til å føre en dialog med aktører i mediemarkedet og Schibsted fikk jo en utsettelse på flere i år forbindelse med det pålagte nedsalget i Polaris Media.

- Finansielt sterke nok
Eriksen understreker at A-pressen har økonomiske muskler til å kunne kjøpe Edda Media dersom det Mecom-eide mediekonsernet er til salgs.

- Vi er finansielt sterke nok til å kunne delta i de alternativene som det nå spekuleres i, sier Eriksen.

A-pressen har lite penger på bok, men det bekymrer ikke Eriksen eller finansdirektør Glenn Veiby.

- Vi har liten gjeld i forhold til omsetningen. I tredje kvartal, hvor gjelden er på sitt høyeste i løpet av året, hadde vi en gjeld på 982 millioner kroner.

Spørsmålet er om A-pressen må selge sin 50 prosent store post i TV 2 for å kunne finansiere et mulig kjøp av Edda Media, som verdsettes til mellom 1,5 og 1,8 milliarder kroner.

- Mitt svar på slike spørsmål er at A-pressen er finansiell sterk og at TV 2 er en del av A-pressens balanse, sier en ordknapp Eriksen.

- Evighetens perspektiv
Siden desember i fjor har A-pressens aksjepost i TV 2 blitt oppfattet som å være i spill. Det skjedde etter at Kampanje i desember 2010 skrev at A-pressen kunne være på vei ut av tv-konsernet til fordel for svenske Bonnier. Samme dag som Kampanje avslørte planene, gikk Even Nordstrøm av som konsernsjef i mediekonsernet på dagen. Han skal ha vært uenig med A-pressen-eier og Bonnier-partner Telenors ønsker om at A-pressen ryddet plass ved styrebordet i TV 2 for svenskene, uten at noen offentlig ville knytte hans avgang til mulige endringer på eiersiden i TV 2. Nordstrøm bistår nå A-pressen som konsulent i mediekonsernets bestrebelser med å få kloa i Edda Media. Hans erstatter i A-pressens sjefstol, Thor Gjermund Eriksen, har siden TV 2-spillet ble kjent, hamret inn budskapet om at A-pressen er en langsiktig TV 2-eier.

- Vi har et evighetens perspektiv som TV 2-eier. Vi eier TV 2 inntil den dagen vi ikke lenger er eiere. Vi er veldig fornøyd med å være eier av TV 2 og har et veldig godt partnerskap med Egmont, sier sier A-pressen-sjefen, som avfeier alle spørsmål rundt et eventuelt salg av posten i tv-konsernet.

Les også: Tviholder på TV 2-post