Det er duket for en ny rettighetskamp på fotballarenaen i høst. I dag slippes anbudsdokumentet knyttet til de resterende fotballrettighetene etter at Fotball Media, salgsselskapet til Norges Fotballforbund (NFF) og Norsk Toppfotball (NTF), rett før sommeren solgte rettighetene til seks av de åtte Tippeliga-kampene til Canal+ for rundt 1,1 milliarder kroner.

Nå skal det imidlertid gjøres opp om de resterende to kampene fra Tippeligaen i tillegg til magasinproduktet søndag kveld, cupen, Adeccoligaen og Toppserien for kvinner. Budfristen er satt 31. oktober.

- Vi har sagt at salgsdokumentet skal ut til aktørene nå snart. Så nå begynner det å skje ting, sier administrende direktør i Norsk Toppfotball, Niels Røine, til Kampanje.

Denne gangen legges det opp til fem hovedpakker til salg i denne forhandlingsrunden. Disse pakkene er:

  • Pakke 1: En kamp fra Tippeligaen spilt enten fredag kveld eller mandag kveld
  • Pakke 2: en kamp fra Tippeligaen spilt søndag kveld og TV–kamper fra Toppserien
  • Pakke 3: Høydepunktsmagasin vist søndag kveld
  • Pakke 4: Adeccoligaen med blant annet en tv-kamp fra hver runde
  • Pakke 5: Norgesmesterskapet

På et stort medlemsmøte på Ullevål Stadion denne uken, der alle fotballederne i klubbene i Tippeligaen og Adeccoligaen var samlet, gikk man igjennom salgsdokumentet og hele medieavtalen for perioden 2013 til 2016.

- Vi har hatt en prosess hvor vi har hatt involvering fra alle lederene i klubbene i Tippeligaen og Adeccoligaen. Dette vil bli formulert av Fotball Media og utgjør det nye salgsdokumentet, sier Røine til Kampanje.

Røine sier denne prosessen har pågått en måneds tid og at alle klubbene og deres daglige ledere har vært med i prosessen.

- Dette er nå 100 prosent forankret, sier Røine.

Mange var imidlertid kritiske til måten fotballrettighetene ble solgt til Canal + på før sommeren. TV 2 raste over at de ikke en gang fikk lov til å by og internt i fotballorganisasjonene var det også ampert. Også fra politisk kom det reaksjoner.

Les også: Full splid i toppfotballen

Les også: - Utrolig skuffet og sjokkert

Les også: - Rødt kort til NFF

Røine lover mer åpenhet rundt salget denne gangen.

- Ja, her blir det budrunde, sier Røine til Kampanje.

Når det gjelder kampdager så er det snakk om søndagskvelden og mandag eller fredag som aktuelle kampdager for de to gjenværende kampene. Tippeligakampene som er solgt til Canal+ vil spilles på lørdag/søndag. I dag spilles det kamper alle disse dagene, men Norsk Toppfotball og NFF ønsker for neste periode å redusere antall kampdager.

- Det vi sier er at vi vil ha tre kampdager i Tippeligaen i 2013 mot fire nå, sier Røine.

- Hva tror du om interessen for de resterende pakkene?

- Den har vi fått bekreftet allerede. Vi har hatt dialog med alle de store aktørene at de ønsker å få en presentasjon av salgsdokumentet. Markedsandelen på fotballkampene som vises både på TV 2 Zebra og MAX i dag er veldig bra. Av de 15 meste sette programmene på MAX er 14 fotballkamper. Antall seere på mandagskvelden på TV 2 Zebra er også bra, sier Røine.

I en melding fra Norsk Toppfotball og NFF heter det at det at fra selgers side ønskes at de to siste Tippeliga-kampene går på kanaler med minimum 70 prosent dekning

- Det har de siste årene vært stor interesse for norsk fotball på arenaen, tv og på nye digitale plattformer. Vi er derfor trygge på at rettighetene er attraktive for mange av medieaktørene. En god eksponering av toppfotballen er også viktig for stor aktivitet i breddefotballen, sier Tv– og mediedirektør i NFF, Knut Kristvang.

Niels Røine fra Norsk Toppfotball og Knut Kristvang fra NFF vil lede salgsprosessen.