Om den rette anledningen byr seg, kan det være duket for et medie-comeback både for konsernsjef Bjørn M. Wiggen og selskapet han leder i mediemarkedet. Orklas nye forretningsstrategi åpner nemlig opp for at Wiggen og Orkla igjen blir å finne på eiersiden i norske og nordiske medier etter en pause på tre år.

- En epoke er over
Sist Orkla var inne i det norske og det nordiske mediemarkedet var i 2008. Da solgte Orkla sin siste store, strategiske eierpost i et medieselskap til danske Egmont nærmest med perfekt timing. Noen måneder senere slo finanskrisen for fullt inn. Orkla solgte 40 prosent av aksjene i ukebladgiganten Hjemmet Mortensen til en pris av 950 millioner kroner til danskene og Orkla selv mente en æra var over.

- Den store medieepoken for Orkla er over, sa daværende kommunikasjonsdirektør Ole Kristian Lunde til Kampanje i 2008.

Les også: Orkla selger Hjemmet Mortensen

Tre år etter kan det imidlertid vise seg at epoken ikke ble annet enn midlertidig brutt og at oppholdet fra medier kan bli kortere enn først antatt. På selskapets kapitalmarkedsdag i London nylig ble det klart at Orkla skal bli et rendyrket merkevareselskap.

- Medier er innenfor
- Det vi har sagt er at vi skal konsentrere oss om merkevarer fremover også har vi prøvd å illustrere hva dette kan dreie seg om. Vi har da nevnt sportsutstyr, medier og maling som innenfor, mens vi sa at mobiltelefoner er utenfor. Men det er ikke trukket noen knivskarp grense her og det betyr heller ikke at vi skal inn i alt som er innenfor. Den grensen komme an på hva som er tilgjengelige og hvilken attraktivitet og markedsposisjon det er snakk om, sier kommunikasjonsdirektør i Orkla, Johan Chr. Hovland, til Kampanje.

- Så dere utelukker ikke et comeback i mediesektoren?

- I og med at medier er noe som vi har definert som innenfor så kan vi ikke utelukke det, sier Hovland.

Comeback for Wiggen
For konsernsjef Bjørn Wiggen selv kan det også bli et gjensyn med medier. Wiggen var tidligere administrerende direktør i Orkla Media. I årene 2005 til 2007 var Wiggen en av norsk medieindustri mektigste medietopper og sentral da Orkla bestemte seg for å selge ut Orkla Media til nettopp engelske Mecom i 2006. Etterpå ble WIggen også sjef i Mecom Europe før han ble hentet tilbake til Orkla og Sapa igjen. I september 2010 tok han over som sjef for hele Orkla etter Dag J. Opedal.

Les også: Wiggen tilbake til Orkla

Orkla har vært involvert i noen av de største medietransaksjonene i Norge noensinne. Den største var salget av Orkla Media der avtalen med Mecom verdsatte hele Orkla Media, uten Hjemmet Mortensen, til 7,55 milliarder kroner.

Skal jakte merekvarer
På investordagen i London i forrige uke kunne Wiggen videre fortelle at inIndustrigiganten nå skal fokusere på merkevarer fremover og selge ut selskaper som Borregaard, Sapa og Rec. Med utgangspunkt i selskapets kjernekompetanse innen merkevarebygging skal selskapet utnytte de økende mulighetene som nå byr seg til å kjøpe merkevareselskaper, særlig i Norden.

- Det er en klar mulighet for Orkla å utnytte selskapets kjernekompetanse til å forsterke Orklas posisjon som det ledende nordiske merkevareselskapet, sa Bjørn M. Wiggen

Orkla vil i dag ikke komme med noen betraktninger om hvilke deler av medieområdet de opplever som attraktive og hvordan de opplever mediemarkedet i dag kontra for tre år siden da Orkla forsvant ut av Hjemmet Mortensen.

- Vi føler ikke det er riktig å resonnere rundt mediemarkedet i dag sammenlignet med sist vi var i mediemarkedet. Vi går heller ikke inn på navn eller type virksomheter, sier kommunikasjonsdirektør i Orkla Johan Chr. Hovland til Kampanje.