Den nordiske betal-tv-kanalen Canal+ kjøper tirsdag ettermiddag betal-tv-rettighetene til den norske Tippeligaen. Nyheten skal ha slått ned som en bombe i TV 2 tirsdag ettermiddag. For ingen i TV 2 skal ha vært klar over at Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball forhandlet med Canal+ om et salg av betal-tv-rettighetene til den norske toppfotballen. For ett år siden mistet Canal+ sine mest verdifulle fotballrettigheter, Premier League, til nettopp TV 2,

- Det som har skjedd er at det kom et bud på bordet som man har forhandlet om og sagt ja til, sier president Norges Fotballforbund, Yngve Hallén, til Kampanje.

Budet skal ha kommet allerede i mai, men Hallén sier TV 2 først ble informert i dag. Dermed fikk aldri TV 2 en reell sjanse til å by på rettighetene kanalen har hatt de siste fem årene.

Les også: TV 2-sjef: - Utrolig skuffet og sjokkert

Hallén sier det var et krav fra den nye kjøperen, Canal+, at ingen andre skulle slippe til i forhandlingene.

- En forutsetning for budet, var at vi ikke skulle gå ut med det. Vi skulle forhandle kun oss to, sier Hallén.

De øvrige eliteseriekampene vil sammen med rettighetene til magasinet, landskamper, NM, 1. divisjon og Toppserien bli solgt før nåværende avtaleperiode løper ut 2012.

Etter det Kampanje kjenner til, jobbes det nå med å se om alle lover og regler er fulgt. Både i 2005 og i 2008, da de norske fotballrettighetene sist ble solgt, gikk Konkurransetilsynet inn og kikket aktørene i kortene for å se om det konkurranserettslige var blitt ivaretatt av selger. Hallén mener Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball er på trygg konkurranserettslig grunn med fotballsalget til Canal+.

- Konkurransemyndighetene er ikke opptatt hvordan rettighetene blir solgt, men at de blir delt med flere. Det er det som er viktig. Dette er et salg av betal-tv-rettighetene til norske fotballen. Det konkurranserettslige har vært en del av betraktningen, sier Hallén.

- Hva sa dere til deres samarbeidspartner gjennom de fem siste årene, TV 2?

- Vi har informert de om hva som har skjedd og svart på spørsmål, så skal vi ta opp dialogen når dette har sunket inn, sier Hallén.

- TV 2 sier til Kampanje at de er «utrolig skuffet og sjokkert». Hva sier du til det?

- Når en driver tv ønsker en å ha de beste produktene. At de blir skuffet det er noe en forstår, sier fotballpresidenten.

- Dere må ha fått et fantastisk godt bud?

- Pris har vært en del av del av det, men det er også signaler i markedet om at ikke alle piler for alltid vil peke oppover. Det er bare å høre hva aktørene selv sier. Men vi har også gjort våre egne grundige analyser og ikke bare løftet fingeren i været, sier Hallén.

Fotballpresidenten og salgsselskapet Fotball Media sier avtalen er viktig fordi den innebærer økonomisk forutsigbarhet og styrker fotballens inntekter fra betal-tv. At det ble en langsiktig avtale var også viktig, ifølge fotballpresidenten.

- Kan du si noe om summer?

- Nei.

- Har TV 2 gjort en dårlig jobb med norsk fotball?

- Nei, overhodet ikke, sier Yngve Hallén.