Tirsdag slo nyheten om at den nordiske betal-tv-kanalen Canal+ hadde sikret seg rettighetene til den norske Tippeligaen for over én milliard kroner ned som en bombe. Prisen skal etter det Kampanje kjenner til ligge på 270 millioner kroner i året, slik at den totale prisen ender på nærmere 1,1 milliarder for de seks kampene fra hovedrunden.

Norges Fotballlforbund og Norsk Toppfotball bestemte seg samtidig for å danse etter den nordiske betal-tv-kanalens pipe. Den Bonnier- og Telenor-eide betal-tv-kanalen satte som premiss at ingen andre fikk lov til å delta i forhandlingene og komme med sine bud.

- En forutsetning for budet, var at vi ikke skulle gå ut med det. Kun vi skulle forhandle, sier fotballpresident Yngve Hallén.

Skuffet TV 2-eier
TV 2-eier A-pressen og nyutnevnt konsernsjef i selskapet, Thor Gjermund Eriksen, har vært en varm forsvarer av TV 2 satsing på betal-tv. Også Eriksen er skuffet over prosessen og utfallet av rettighetskampen.

- Jeg er lei meg for at rettigheten ble solgt på denne måten. Men samtidig mener jeg at TV 2 har all grunn til å være stolt av det arbeidet de har lagt ned i dekningen av norsk fotball, sier Eriksen, som også er nestleder i styret i TV 2, til Kampanje.

Rettighetssalget frarøver TV 2 både betal-tv-inntekter og reklameinntekter. Tv-ekspert og forhandlingssjef i kommunikasjonskonsernet WPP, Jonas Buskop, mener fotballkuppet til Canal+ først og fremst får store konsekvenser på betal-tv-siden for TV 2.

- Jeg tror at den største utfordringen til TV 2, og det de bekymrer seg mest for, er betal-tv-løsningene de har bygd opp som TV 2 Sport og TV 2 Fotball. Det er mer kritisk der enn det er rent reklamemessig. Det er klart at de har gode seertall på Tippeligaen søndag ettermiddag og kveld, og de har også fine tall på Zebra på mandagen, men det kan man i prinsippet erstatte med andre type programmer, sier Buskop til Kampanje.

Les også: - Kritisk for TV 2s betal-tv

Les også: - Et annerledes TV 2

Canal+-kjøpet omtales av mange som et takk for sist til TV 2 etter at TV 2-sjef Alf Hildrum i fjor kjøpte rettighetene til den engelske fotballserien Premier Leauge. Dette tilbakevises imidlertid av toppsjefen i Canal+ Norge:

- Det er ikke noen revansje. Jeg har mange gode kolleger i TV 2 fra min tid der, så jeg føler det ikke slik. Dette er en rettighet som har vært i spill på lik måte som da vi mistet Tippeligaen til TV 2 i 2005 og nå sist med Premier League. Det er en dynamikk i dette sportsmarkedet, sier Steinar Brændeland til Kampanje.

Les også: Kuppet Tippeligaen med milliardbud

Avviser lederrolle
Men det nye nå er at sentrale personer i Telenor Nordic-sfæren har jobbet mye med den nye fotballavtalen til Canal+. Telenor eier 35 prosent av eierselskapet til Canal+, C More Entertainment, og telegiganten har dermed bidratt til en avtale som sender TV 2 i garderoben.

Dette avvises imidlertid av Telenors kommunikasjonssjef Atle Lessum på vegne av konserndirektør i Telenor Nordic, Kristin Skogen Lund.

- Det er ikke riktig. Telenor Nordic har ikke vært part i forhandlingene, de har vært ført av C More Entertainment, sier Atle Lessum til Kampanje.

- Så Telenor har ikke vært en pådriver og en sentral aktør i det siste rettighetskjøpet til Canal+ av norsk fotball?

- Nei. Forhandlingene har vært ført av C More alene. Telenor har ikke deltatt i forhandlingen, kun som eier gjennom styret i C More, sier Lessum.

- Kommer dette rettighetskjøpet som en direkte konsekvens av at TV 2 sikret seg rettighetene til Premier League i fjor?

- Ikke som en direkte konsekvens, men det er naturlig at C More som Norges største betal-tv-selskap ønsket seg en av de tre viktigste fotballrettighetene, sier Lessum.

Her skal det også tillegges at Telenor eier 45 prosent av TV 2 Zebra som igjen eier 100 prosent av TV 2 Sport.

Fotballens milliardmenn
Kampanje er likevel kjent med at folk tilknyttet Telenor Nordic har jobbet med avtalen. Mangeårig «dealmaker» i Telenor, John Robberstad, skal etter det Kampanje kjenner til være mannen som landet avtalen med Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball på vegne av de to Canal+eierne, svenske TV4 og Telenor. Robberstad er et kjent navn i fotballkretser. Han var med å selge den norske fotballen i 2005 sammen med agent Rune Hauge og var dermed med på å sikre fotball-Norge den første berømte «fotballmilliarden».

På fotballens side skal «hjernen» etter det Kampanje kjenner til ha vært konsulenten som solgte rettighetene til norsk fotball tre år senere. Jon Nørstebøen landet avtalen som i 2008 sikret fotballen 1,2 milliarder kroner i inntekter. Med den nye avtalen har Nørstebøen vært med å sikre Fotball-Norge nok en fotballmilliard og vel så det.

Dersom fotballens salgsselskap får solgt de resterende rettighetene som omfatter de to siste Tippeliga-kampene, landslagskampene og Adeccoligaen for 100 millioner kroner i året, vil prisen ende på 1,5 milliarder kroner.

- Handler ikke om fotball
Flere kilder Kampanje har vært i kontakt med mener rettighetskjøpet også er en del «tv-krigen» mellom eierne av de to kommersielle tv-kanalene TV 2 og TV4. På den ene banehalvdelen står TV 2-eierne A-pressen og danske Egmont, mens Telenor og Bonnier har samlet seg på andre banehalvdelen.

- Dette handler ikke om fotball i det hele tatt. Det her handler om hvem som skal eie de nordiske tv-stasjonene. Det handler om å ha de beste kortene i forhold til hvem som skal eie hvor mye i forhold til kanalene som TV 2, svenske TV4 og som eventuelt danske TV 2 fremover. Det er det det handler om, sa Lasse Gimnes til TV 2 Nyhetskanalen i går.

TV 2-sjef Alf Hildrum mener det er et utsagn som må adresseres til TV 2s eiere.

- Det ønsker jeg ikke kommentere. Det får eierne kommentere. Men det jeg kan si er at det for TV 2s del handler om rettigheter og om fotball, sier Hildrum.

På spørsmål om kampen om de norske fotballrettighetene er et uttrykk for noe mer enn bare fotball, svarer TV 2-eier A-pressen og konsernsjef Thor Gjermund Eriksen slik:

- Det er åpenbart at dette viser det er en skjerpet konkurranse i det kommersielle tv-markedet. Jeg nøyer meg med å si det, sier Eriksen.

Nordic Broadcasting
Kampanje har tidligere omtalt Telenor og Bonniers planer om å etablere et nordisk tv-konsern i selskapet Nordic Broadcasting. I disse planene inngår en sammenslåing av eierskapet bak de fire nordiske, kommersielle reklamekanalene TV 2 i Norge, TV4 i Sverige, finske MTV3 og danske TV2. I planene, der TV4-sjef Jan Scherman lenge har vært en pådriver, ønsker en også å slå sammen betal-tv-kanalen Canal+ med TV 2s betal-tv-kanaler TV 2 Sport og TV 2 Premier Leauge.

- Henger denne ukens rettighetskjøp av norsk fotball sammen med den kommende konsolideringen av tv-markedet i Norden?

- Dette har vi ingen kommentarer til, sier Telenors kommunikasjonssjef Atle Lessum til Kampanje.

Betal-tv-trøbbel
Kjempeplanene til Telenor og TV4-sjef Jan Scherman skal imidlertid ha møtt på problemer og det er Telenors eierandel og struktureringen av betal-tv-virksomheten som har bydd på utfordringene. Men at Canal+ nå sikrer seg viktige betal-tv-rettigheter igjen, kan redusere TV 2s styrke i denne maktkampen. Kilder peker på at hvis Canal + også kaprer Premier Leauge ved neste korsvei, har de en fullgod premium-kanal i Norge, mens TV 2 sitter igjen med lite eller ingenting.

Det vil være en utfordring for TV 2-eierne A-pressen og Egmont når det skal gjøres opp om eierandeler i det nye gigantselskapet.

Les også: Tv-gigant kan rakne

Sentralt i det forretningsmessige i Nordic Broadcasting ligger troen på utnyttelsen av både fri-tv og betal-tv og etter hva Kampanje har grunn til å tro, opererer man med verdier på dette selskapet på hele 30 milliarder kroner.

Med sterke merkenavn som TV 2, TV4, Canal+, TV 2 Sport og Canal Digital, ville selskapet blitt en gigant i det nordiske markedet og et selskap som ville lignet mye på det britiske satellitt-tv-selskapet til Rupert Murdoch, BSkyB, men med en langt sterkere reklame-tv-del.