Salg av katalogoppføringer på tjenester som Gule Sider og 1881 utgjør en stor del av digitale reklameomsetningen i Norge. INMA og MBL kan for første gang rapportere om omsetningen for nettkatalog i Norge og den omsetningen landet i årets første kvartal på 283,5 millioner kroner.

Dette viser ifølge INMA at nettkatalog er den nest største markedsføringskanalen på nett, kun slått av displayannonsering eller bannerannonsering som landet på 368 millioner kroner i perioden januar til mars. Nettkataloger får dermed en markedsandel på 27 prosent av omsetningen på internett for årets første kvartal.

- Katalog som medium omtales i liten grad både i lærebøkene i markedsføring og i mediestatistikkene, men med den oppdaterte oversikten fra INMA som viser at totalmarkedet vil runde milliarden i 2011 så vil kanskje dette endre seg, sier administrerende direktør Pål Arne Grøttem i Digitale Medier 1881.

I Internettrapporten for 2010 som ble presentert for noen uker siden, estimeres nettkatalog til å omsette for 1,17 milliarder i 2011.

- De største katalog- og opplysningstjenestene ble tidlig lansert på nett og har bred bruk innenfor søk etter bedrifter, produkter og telefonnummer. Denne typen kommersielle søk er attraktive for annonsørene, fordi de er nær selve kjøpstransaksjonen. De siste årene har vi sett at markedet for søk og katalog konvergerer, og for Gule Sider er det viktig å endre produktene våre i takt med denne utviklingen, sier kommunikasjonssjef i Eniro, Unni Strømstad.

Slår søk
I tillegg til omsetningstallene for nettkatalog, inngår nå INMA og MBL et samarbeid med IRM i Sverige om å gjøre detaljerte beregninger på omsetningen innen søk i Norge. Omsetningen innen søkeordsmarkedsføring beregnes til 218 millioner kroner i første kvartal, noe som innebærer en vekst på 22,8 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Det norske markedet for søkeordannonsering antas å være på over én milliard kroner og Google har 90 prosent av markedet. Det er velkjent at Google er overlegent størst, men også Kvasir og MSN opererer i dette markedet.

Aller piler peker opp
Ifølge tallene til INMA og MBL lander den totale omsetningen på Internett på 1,02 milliarder i første kvartal 2011, 13 prosent opp sammenlignet med tilsvarende periode i fjor. Disse tallene ble kjent tidligere denne måneden.

- At vi nå får med både nettkatalog og søk i vår rapportering av omsetningen er et veldig viktig skritt fremover for alle med interesse i markedsføring på internett. Omsetningstallene for markedet gir en viktig indikasjon til norske bedrifter om hvordan de skal tolke sine egne resultater. At både søk og nettkatalog har så stor markedsandel sender et signal til markedet at dette er viktige kanaler som man ikke skal overse når man planlegger sine medieinvesteringe, sier Anders Willstedt, daglig leder i INMA.

Her kan du se tall fra de to øvrige annonsestatistikkene som kom i dag:

  • IRM kan fortelle om en vekst i annonsemarkedet for internett på 13,3 prosent i perioden januar til mars (1. kvartal)
  • MIO kan fortelle om en vekst i annonsemarkedet for internett på 12,6 prosent etter fire måneder.