Å plassere reklamekroner samt rådgi kunder som DnB, Gjensidige, NetCom, Gresvig, NSB, Norwegian, Eniro, Johnson & Johnson, Clas Ohlson, Hafslund og Expert, er igjen blitt hyggelig butikk for toppsjef Helge Onsum i mediebyrågrupperingen Aegis Media Norge.

Overskuddet før skatt men etter konsernbidrag til det børsnoterte morselskapet i London Aegis PLC endte på over 43 millioner kroner. Det var betydelig opp fra det langt tøffere året 2009 da tilsvarende resultat endte på drøye 20 millioner kroner.

- Vi er veldig godt fornøyd med disse resultatene. Vi hadde et «all time high»-resultat i 2008, og et vanskeligere år i 2009 som de fleste andre i markedet. Nå er vi tilbake og leverte vårt nest beste resultat i vår snart 37-årige historie, sier administrerende direktør i Aegis Media Norge, Helge Onsum.

Slik gikk det i 2009 for Aegis Media Norge - Kraftig nedtur etter rekordår!

Tapte kunder
Men en del kunder har forsvunnet den siste tiden og det er særlig mediebyrået Carat som har mistet flere storfisker. Det kommer frem om en ser på bruttoomsetningen til Aegis Media som har falt med snaue 150 millioner kroner. Årsaken til skyldes i første rekke tapet av storkontoen til Landbrukssamvirket som inneholder store merkevarer som Tine, Nortura og Gilde for å nevne noen.

Dermed har hjørnesteinsselskapet i Aegis Media Norge, mediebyrået Carat, falt ned fra tronen som Norges største mediebyrå. Men den negative trenden fortsatte. I mai i fjor ble det også klart at Rema 1000 avsluttet samarbeidet med Carat. Reitangruppens dagligvarekjede hadde da vært kunde hos Carat siden 90-tallet.

Onsum tror likevel på vekst i topplinjen i 2011.

- Omsetningen i 2011 øker da vi har vunnet mer new biz allerede enn tapet av Rema, sier Onsum.

Av nye kunder som har kommet til er det særlig Expert som vil dra opp bruttoomsetningen fremover.

- Kjemper med McCann
Menmed et overskudd på drøye 46 millioner kroner og en byråinntekt på 184 millioner kroner oppnådde Aegis Media Norge en resultatmargin på 23,7 prosent. Det mener Onsum gjør Aegis Media Norge til et av de største og mest lønnsomme kommunikasjonskonsernet i Norge. Onsum og Aegis Media Norge har de siste to årene knivet med McCann Worldgroup om å være størst og mest lønnsom, men fortsatt venter markedet på McCann-sjef Thomas Høgebøls tall for 2010.

- Vi gleder oss uansett over resultatet, markedet er i vekst, vi har modige kunder og vi har dyktige medarbeidere på alle nivåer. I tillegg har vi vært veldig forsiktige på kostnadssiden. Vår visjon er å bli våre kunders viktigste markedsstrategiske samarbeidspartner, sier Onsum.

Startet superbyrå
Aegis Media Norge har som gruppe vokst veldig de siste årene. Selskapet bestod opprinnelig av Carat og Vizeum hvor Carat i en årrekke har vært Norges største mediebyrå og Vizeum endel mindre i størrelse. Onsum forteller at Carat og Vizeum fremdeles er grunnpillarene i virksomheten til Aegis Media Norge, men at flere nye selskaper har kommet til.

Konsernet har gjennom de siste årene fulgt en vekststrategi der de har kjøpt Creo Communication, startet opp iProspect og Dist. Sist skudd på stammen er sammenslåingen av Suddenly og Sermo Consulting, som i tillegg til noen spennende nyansettelser, utgjør det nye byrået Isobar som ble lansert 2. januar.

- Hvilke selskaper er det som skal stå for veksten i Aegis-systemet fremover?

- Veksten kommer primært fra Carat, Isobar, Dist og Creo, men Vizeum og iProspekt bidrar også, sier Onsum.

Sikter mot 250 mill.
Onsum tror byråinntekten vil stige inneværende år.

- I løpet av året bør vi nærme oss 250 millioner i byråinntekt fordelt på rundt 185 ansatte. Starten på året har vært bra og markedet har foreløpig vokst med rundt ti prosent. Denne veksten er ikke et blaff, men en forsterkning av den trenden vi har sett det siste året. Mediemarkedet vil fortsatt vokse videre i 2011 og vi ser allerede nå at vi vil passere 2008 tallene som var all-time-high, sier Onsum som også er styreleder i Mediebyråenes Interesseorganisasjon.

Vurderer oppkjøp
I praksis betyr dette at vi er et fullservice byrå innenfor kjøpte, eide og fortjente medier. Jeg mener at vi har klart å skape en integrert forretningsmodell hvor forbrukerinnsikt står i sentrum, sier Onsum.

- Hva er målet for 2011?

- Vår ambisjon er å vokse videre i 2011 på honorarbaserte tjenester både i form av generisk vekst og oppkjøp. Vi er blant annet i konkrete forhandlinger om oppkjøp av et nytt spennende kompetansemiljø, sier han.

Resultat for Aegis Media Norge AS konsern:

Aegis Media Norge AS

2010

2009

Endring i prosent

Driftsinntekter

1.897,8

2.046,5

- 7,2

Driftsresultat

39,4

17,2

129

Resultat før skatt*

43,6

20,9

108,6

*Resultat før skatt er etter konsernbidrag til mor-selskap i London.