Denne uken ble magasinet Plot lansert. I motsetning til de fleste andre nylanseringer i bladhyllene, skal Plot dyrke den undersøkende og gravende journalistikken, og utgis av det nyetablerte Dybdeforlaget.

Les mer:

- Annonser er en «x-faktor»

Kommunikasjonsrådgiver Lasse Gimnes i GimCom har lang erfaring fra bladmarkedet, blant annet som forlagsredaktør i Se og Hør Forlaget og som redaktør i Kampanje. Han spår tøffe tak for gravemagasinet.

- Plot lanseres i en motbakke. For det første er betalingsviljen på print på vei ned, for det andre er lesetiden på print også på vei nedover. Det er klart at det er veldig tøft å lansere i en slik tid. Jeg ville ikke ha satset pengene mine på et slikt prosjekt, men jeg er veldig glad for ar noen har vilje til det. Jeg håper dette går bra, men det blir tøffe tak, sier han til Kampanje.

Forskjell på ord og handling
Selv om Gimnes tror den negative trenden for printprodukter koblet med en svak distribusjon kan gjøre tilværelsen utfordrende for Plot, understreker han at han synes det er en spennende satsing.

- Jeg synes det er positivt at det tas ut produkter som er rettet mot hjernen og ikke bare til hjertet. Det er også positivt at det kommer fra et forlag ingen har hørt om. De fleste blader som lanseres i dag, og som ikke er organisasjonsblad, kommer enten fra Aller, Egmont Hjemmet Mortensen eller Bonnier. Det kommer også fra et veldig godt redaksjonelt miljø i Stavanger.

- Fyller Plot et tomrom i markedet?

- Det gjenstår å se. Vi lever i et mediesamfunn som blir mer og mer orientert mot underholdning. Det vil skape plass til de som gjør det motsatte. Men vi lever i et lite land og det er mange som sier de ønsker dybde, dybde og atter dybde, men det er stor forskjell på hva man sier og hva man er villig til å betale for.

Tror på leselysten
Redaktørene Jo Moen Bredeveien og Knut Gjerseth Olsen har på sin side tro på at leselysten fortsatt lever i beste velgående.

- Færre leser papiraviser, men boksalget går bra. Vi tror ikke folk flykter fra papiraviser fordi de ikke vil lese. Uten at vi har gjort noen undersøkelser på det, sier Olsen.

For sikkerhets skyld gjøres Plot også tilgjengelig som en applikasjon på iPad i løpet av de nærmeste dagene.