Gårsdagens rapport om mangfold og valgfrihet i tv-markedet kan være begynnelsen på slutten på det som har vært en lang kamp for frie kanalvalg i tv-markedet.

Les mer:

Rører ikke tv-pakkene

Blant de som har stått på barrikadene for større valgfrihet hos tv-distributørene er Arbeiderpartiets mediepolitiske talsmann Kåre Simensen. Så sent som i fjor tok han initiativet til et pilotprosjekt for å gjøre fremtidens tv-tilbud mer valgfritt. Han er skuffet over en lite offensiv konklusjon om fritt kanalvalg fra arbeidsgruppen ledet av spesialrådgiver Helge Sønneland.

- Jeg hadde forventet at de skulle diskutert dette litt mer og vært litt mer tydelige på at dette er en hverdag man vil møte uansett. Jeg ser at det er fortsatt distributørene som sitter og styrer hva jeg skal velge. Når skal de gi slipp, sier han til Kampanje.

Simensen viser til trender i USA, der flere nå velger bort kabel-tv til fordel for innhold over internett.

- På samme måte som man kan velge på andre områder, forventer forbrukerene i dag også en utvikling i hvilke tv-program en ønsker å se, sier han.

- Trenden er satt
Han er likevel ikke redd for at debatten legges død etter utvalgets konklusjon.

- Jeg vet ikke om man kan legge en slik debatt død, nettopp fordi teknologien finnes og man ser at trenden er satt. Nå konkluderer man med at man vil være der man var i går når vi møter morgendagen. Jeg hadde forventet en mer offensiv konklusjon.

Simensen understreker at dette er hans personlige mening, og han tar forbehold om å ikke ha lest hele rapporten.

- Men av de andre punktene som er lagt frem synes jeg det er mye bra, spesielt med tanke på fokuset på høykapasitetsnett, og at forbrukervernet vil bli styrket når man kjøper av tjenester fra ulike distribusjonsselskap.

- Kjørt seg til
Også Høyres medlem i Familie- og kulturkomitéen på Stortinget, Olemic Thommessen, har tatt til orde for frie kanalvalg og åpne tv-nett ved flere anledninger. Nå innser han at slaget trolig er tapt i kabel- og satelittmarkedet.

- Jeg ser at det har kjørt seg til med tanke på kabeldistribusjon og at det kan bli veldig dramatisk å gå inn i. Jeg synes denne rapporten dokumenterer det på en god måte, sier han til Kampanje.

Thommessen vender i stedet fokuset over på internett-tv.

- Jeg synes rapporten har en del interessante poenger med tanke på internett-tv, og at man ikke kjører seg inn i uføret der også. Jeg tror det er viktig at det tas et politisk lederskap til utvikling av felles standarder for formidling av tv-signaler over internett, slik at vi får en åpen løsning for tv-distribusjon ved overgangen til internettbasert-teknologi. Jeg ser at det er skjær i sjøen her også, men likevel har man en helt annen mulighet til å finne bedre løsninger enn det vi har endt opp med nå.

- Hva vinner forbrukerne på resultatene av denne rapporten?

- Når det kommer til fremtidige løsninger, mener jeg de tligger en del gode forslag her. Det ligger også forslag til en del forbrukergrep og anslag mot økt konkurranse. Det er ikke tilfredsstillende, men noen skritt i riktig retning er det.