Fredag morgen slapp Nokia og Microsoft nyheten om at de inngår et samarbeid om utvikling av smarttelefoner. Det betyr i praksis at Microsoft står for operativsystemet i de nye mobiltelefonene, mens Nokia står for det fysiske produktet, og dropper dermed sitt hardt prøvede operativsystem Symbian.

Les mer:

Nokia og Microsoft slår hodene sammen

To giganter som begge har slitt i mobiltelefonmarkedet slår seg altså sammen for å ta igjen forspranget til Apples iPhone og Googles Android-telefoner.

- Kan bli mye
VGs mobildirektør Tor Jacobsen er overrasket over Nokias valg av samarbeidspartner.

- Dette er litt overraskende. Jeg trodde Nokia skulle gå for et samarbeid med Android. Nå får vi tre store operativsystemer, og over tid tror jeg det vil bli veldig mye, sier han til Kampanje.

- Men har ikke bransjen etterlyst større konkurranse i mobilmarkedet?

- Jo, definitivt. Bransjen har etterlyst større konkurranse, så sånn sett kan dette være positivt. Men det kan tenkes at konkurransen hadde vært større mot Apple hvis Android hadde blitt tyngre. Nå har de som lager innhold og produkter til mobil et tredje stort system å forholde seg til, sier han.

Jacobsen tror det er Microsoft som har mest å vinne på dette samarbeidet.

- Microsoft får i hvert fall en mye større flate ut. Sånn sett er dette kanskje bedre for Microsoft enn for Nokia. Men dette er to gamle kjemper som samarbeider, så det blir spennende å se hva de får ut av det.

- Fortsatt i motvind
Han får støtte fra mobilansvarlig Erik Saastad i Dagbladet.

- Jeg vet ikke hvor positivt dette er for Nokia, men det som i hvert fall er positivt er at de omsider dropper Symbian, sier han til Kampanje.

Som likevel er usikker på hvilken effekt det nye operativsystemet vil få for Nokia.

- Nå går de fra Symbian, som seiler litt i motvind, til Microsoft, som seiler litt i motvind.

- Er det en fordel eller ulempe for dere som jobber i mobilbransjen at Nokia ikke valgte Android?

- For oss som er nødt til å forholde oss til ulikhetene hadde det vært en fordel om det var færrest mulig. Nå blir det én mindre uansett, så det er på en måte bra.