Tidligere i uka ble det kjent at Telenor vil ta betalt av store nettaktører som VG, NRK og YouTube for å overføre videoene deres på nettet.

Les mer:

Telenor vil ha ekstrabetalt for nettvideo

Kravet ble møtt med blank avvisning hos flere innholdsleverandører, og også Forbrukerombudet er kritiske.

- Telenors planer om å prioritere innholdsleverandører som er villige og i stand til å betale for seg er et lang steg i gal retning", skriver de i en pressemelding, der de konkluderer med at Telenor er på ville veier.

Analytiker og daglig leder i Norsk Telecom, Tore Aarønæs, stiller seg ikke umiddelbart like kritisk til utspillet fra Telenor, men mener det åpner for en interessant debatt.

- Det er ikke første gang Telenor sender ut et slikt forslag. Det ligger i deres ånd. Det er mye fornuft bak forslaget, men det var det også da de ville ha volumtaksering for bredbånd. Men det ble det ikke noe av, blant annet fordi det ikke var noen andre aktører som syntes dette var fornuftig, sier han til Kampanje.

- Tross alt en verdensindustri
- Nå virker det som om flere aktører er med på notene?

- De ser en potensiell pengesekk som ligger der. Men dette er tross alt en verdensindustri. Om de klarer å få tilstrekkelig mange med seg på dette, skal godt gjøres. Men det kan være vi er kommet så langt at det er mulig å lansere produkter som gjør at brukerne som bruker mer betaler for det.

- Men brukere betaler jo for høyere hastighet?

- Jo, men veldig mange tilbydere har fast pris per måned uansett bruk. Man betaler for et produkt, og så bruker man det så mye man vil. Det går fint an å presentere ulike modeller som endrer på det.

- Telenor argumenterer på en måte for motsatte prinsipper enn de som gjelder for tv-nettet, der distributøren i stor grad betaler innholdsleverandør. Bør prinsippene være de samme når det gjelder internett?

- Det er litt vanskelig å si. Det er forskjellige verdikjeder. Problemet på internett er at brukeren kan velge akkurat hva han vil se på, mens man på tv kun kan velge mellom varer bestemt av tilbyderen.

- Fantastisk å ri to hester
Aarønæs tror sannsynligheten for at Telenor vil få gjennomslag for kravet er liten.

- Telenor må få gjennomslag i verdensmålestokk. Det er nok vanskelig å få til fra Snarøya. Vi er ikke jordas navle. Det er lov å prøve seg, og debatten er fin. Men det vil nok renne mye vann i Lysakerelva før vi ser en løsning i kommersiell aktivitet, sier han.

- Dagens modell hvor kunden betaler for det han eller hun konsumerer er en grei modell. Og om det da koster mye for transportøren å flytte innholdet, regner jeg med det finnes en betalingsvilje hos de som vil se innholdet.

- Hvorfor forsøker Telenor nå å gå en annen vei?

- De vil jo prøve å sikre seg så mange inntektskilder som mulig. Det må jo være helt fantastisk å ri to hester, dersom det er teoretisk mulig.