Tross opplagsfall åtte år på rad, er VG fortsatt klart størst på papir (flest lesere), nett, mobil og nå nykommeren mediebrett. Det er utgangspunktet når Torry Pedersen blir sjefredaktør og administrerende direktør for en sammenslått papiravis og nettavis 1. mars. Mediehusets påtroppende publisher snakket seg varm om transformasjonen i medieindustrien da han holdt foredrag for organisasjonen Fagpressen i formiddag. Størst interesse for og mest snakk ble det om VGs storsatsing på mediebrett og iPad under navnet VG+. Babyen i VG-familien kommer til å rappe lesere fra storebroren, VGs papiravis. Det fastslår Pedersen.

- De få undersøkelsene som foreligger nå tyder på at iPad og lesebrettene kannibaliserer papiravisen mye mer enn noe annet produkt til nå. Ifølge en amerikansk undersøkelse sier 58 prosent at de vil si opp avisabonnementet innen seks måneder, sier administrerende direktør Torry Pedersen i VG.

VGs opplag har falt hvert år fra 2003 etter rekorden på 390.000 i 2002. I 2009 hadde avisen et opplag på 262.374 eksemplarer mens det i fjor trolig havnet på rundt 240.000.

Les også: - VG-opplaget var ubegripelig høyt

Venter på Murdoch og Jobs
Pedersen og hans stab nærmer seg en overgang fra gratis til betaling på den nye mediebrettplattformen. For det hersker ingen tvil om at iPad-tjenesten VG+ vil koste penger. Men dette skjer ikke før News Corp og Rupert Murdoch lanserer iPad-avisen The Daily og Apple går fra stykkpris til abonnementsordning.

- Dette er ennå ikke på plass. Om dette skyldes at Steve Jobs er blitt syk eller om de ikke har abonnementssystemet klart ennå, ja, det vet ikke jeg. Hvis det tar 14 dager å vente på Apples abonnementssystem, så gjør vi det, sier Pedersen.

- Langt bedre enn prognosene
VG-sjefen legger stor vekt på at mediehuset skal ta betalt på den nye plattformen. Innføring av en betalingsmodell er viktigere nå enn høyest mulig pris.

- Det er viktigere å få folk til å betale enn at det skal være en høy pris. Nå har vi vært på digitale plattformer i 15 år og har i begrenset grad lyktes med brukerbetaling. Hvis vi klarer å få folk til å betale, er det viktigere enn at vi tar en veldig høy pris til å begynne med. Vi får nok noen år til å skru på denne prisen. Foreløpig ligger antallet nedlastninger av iPad-utgaven VG+ langt over våre interne prognoser, forteller han.

Mellom 23.000 og 25.000 leser VG+ på iPad hver dag og nesten 50.000 personer har lastet ned brettavisen, ifølge administrerende direktør i VG Mobil, Tor Jacobsen. Hver dag er det 300 nye lesere som laster ned VG+.

Prismodeller, betalingsløsninger og ikke minst prisnivåer diskuteres hyppig i den globale medieindustrien. Hvor mye skal det koste brukerne å lese aviser og magasiner på mediebrettene? VG-sjefen mener det er helt urealistisk å kreve høyere pris for brettutgaver enn papirutgavene.

- Har bøker blitt billgere i den digitale verden? Ja. Har filmer blitt billgere? Musikk? Ja! Er medier det eneste som ikke skal bli billigere? Glem det!

- Kø av annonsører
VG-direktør Torry Pedersen kan også fortelle om stor pågang fra annonsørene.

- I dag er det kø av annonsører som vil inn på vår iPad-utgave, fordi den er hot og innovativ. Vi har valgt å tilby tre annonsører eksklusivitet på vår iPad-utgave de første ti ukene og så skal vi etter hvert tillate andre annonsører muligheten til å komme inn. Vi aner ikke hvor mange betalende abonnenter vi får, så fordelingen av annonseinntekter og abonnentsinntekter vil vi første kjenne når vi ser hvor mange abonnenter vi skaffer oss. Foreløpig er annonseinntektene svært høy. Jeg har sett at amerikanske USA Today flere ganger har forlenget gratisperioden, hvilket forteller at det ikke er mulig å få så store abonnementsinntekter som man får fra annonsemarkedet. Det illustrerer hvilken utfordring vi står overfor i gratiskulturen. Skal vi gi det bort gratis eller skal vi tørre å ta betalt? VG skal prøve å ta betalt! Hvis ikke det går, så får vi nok annonsører i neste runde. Men vi har ikke noe valg, vi må kreve betaling på denne plattformen, sier Pedersen.

Ingen fortjeneste på iPad
Pedersen legger ikke skjul på at mediehusets storsatsing på mediebrett har en stiv pris.

- Med det ambisjonsnivået vi ligger på tar det mer ressurser enn det de fleste kan tillate seg. I dag jobber ti personer på heltid og vi bruker noen millioner kroner på ekstern utvikling. Dette er ikke i nærheten av å være et plussregnskap på en god stund ennå. Det er heller ikke det dette handler om nå. For VG handler det om å ta en strategisk posisjon, ja, en mulig strategisk posisjon. Jeg understreker mulig.

- Ingen wow-følelse
Medieforsker og konsulent Erik Wilberg, som har The Economist som iPad-favoritt, ville gjerne vite hva slags forbilde VGs påtroppende publisher har ute i mediebrettverdenen.

- Jeg har ikke sett noe som gir meg noen enestående wow-følelse. Jeg er litt nerdede, så noe av det jeg bruker mest er Fotopedia. Den drar meg gjennom verden med nye og kule bilder hver dag, men det er jo ikke nyhetsformidling. Når det gjelder nyhetsformidling er det ingen som er spesielt imponerende. Magasinene på brett har noe for seg og det er jo et problem for oss som skal drive med dette daglig, sier Pedersen, som mener applikasjonene må forberede seg radikalt på et viktig punkt:

- Altfor mange applikasjoner, blant annet magasinene, tar altfor lang tid å laste ned. Det må virke med en gang! Vår tålmodighet kommer til å bli dramatisk redusert per minutt, per sekund, sier han.

Ikke lenge etter at applikasjonene begynte å poppe opp, kom det stadig flere dystre spådommer for internett og den klassiske nettleseren.

- Spørsmålet er om applikasjonsverdenen vil vinnne over browserverdenen (nettleseren). Jeg har ikke svaret på det. Wired-redaktør Chris Anderson skrev i sitt magasin at "web is dead" og at det er applikasjoner som gjelder. Jeg tror det er noe prematurt, men det var en god artikkel og gode observasjoner.

Milliardærer på gutterommet
Pedersen vil slettes ikke avskrive nettleserne og det åpne internett. Samtidig har han klokkertro på applikasjonene.

- Hvis man er 20 år i dag og skal inn i journalistikken, så ligger det en stor framtid i applikasjonsindustrien. Vi er ennå i starten og hvis man lager det som virkelig slår an, så kan man gjøre det stort. På et eller annet gutte- eller pikerom sitter det noen nå som er milliardærer om noen år, spår VG-direktøren.

Da skjøt en journalist i bladet Sykepleien inn følgende spørsmål:

- Hva med oss som ikke er 20 år?

- Da må du bli 20 år i hodet, svarte den påtroppende publisheren i Norges tredje største mediehus.