«Etter å ha betraktet Amelie-saken de siste to ukene, kjenner jeg en stigende trang etter dypere innsikt i regien til denne Askepott-storyen», skrev avtroppende sjefredaktør Bernt Olufsen i VG i en kommentar i avisen mandag.

«Hendelsen fikk norske redaksjoner til å eksplodere i indignasjon», mener VG-redaktøren, som kritiserer både konkurrenter og egne kolleger.

«Det var nesten uvirkelig å høre NRK-reporterens aggressive grilling av statssekretæren i Justisdepartementet. TV 2 fulgte opp. Dagbladet og Aftenposten. Ikke engang VGs kommentatoravdeling klarte å hoste opp en kritisk vinkel mot Amelie-aksjonistene. Bare Trygve Hegnar våget å heve stemmen», skriver Olufsen.

Han mener tiden er inne for en evaluering og ettertanke og spør om mediene har latt seg styre av en aksjon.

- Nyansert fra første døgn
I Dagbladet har man et annet syn på mediestormen rundt Amelie.

- Jeg vil være forsiktig med å vurdere hva andre har gjort, men det er selvsagt ikke usannsynlig at noen nyanser kan ha forsvunnet. Det er likevel et poeng i en sak som har vekket et bredere engasjement enn vi har sett på år og dag, samtidig som det ryster regjeringen, at mediene bruker mye plass på denne saken. Det er journalistisk riktig og mengden kan ikke uten videre brukes som eksempel på unyansert journalistikk, sier ansvarlig redaktør Lars Helle i Dagbladet til Kampanje.

- Olufsen spør om mediene har latt seg styre av en aksjon? Hva mener du?

- Nei, vi har ikke det. Men aksjonen har vært verd å omtale.

- Hvordan mener du din avis har dekket saken?

- Veldig bra og veldig nyansert fra første døgn. Det gjelder både på kommentar- og nyhetsplass, svarer Helle.

- Myrder deg med ord
Fagmedarbeider ved Institutt for Journalistikk, Gunnar Bodahl-Johansen, har jobbet med medieetikk i en årrekke. Han mener det er all grunn til å reise kritikk mot dekningen av Maria Amelie-saken.

- Det er ingen tvil om at dekningen har vært svært ensidig og massiv, i den forstand at den oppfattes åpenbart som fordelaktig for Maria Amelies sak. Det har vært få nyanser og vinklingen har vært preget av at regjeringen har trådt feil og at Amelie burde fått bli værende i Norge. Nå tror jeg det på mange måter faller sammen med mange folks oppfatning av saken, men nyanser finner man ikke i dekningen og heller ikke blant kommentatorene i norsk presse, sier Bodahl-Johansen til Kampanje.

- Dette er også et bilde på det manglende mangfold som preger dagens medier. Det er er ganske betegnende at det bare er redaktør Trygve Hegnar som har kommet med kritikk av mediene mens denne saken har stormet som verst. Når toneangivende medier går etter et spor, så følger de fleste etter. Det krever mye styrke av en journalist eller redaksjon å utfordre det rådende synet på en sak og vinkle saken annerledes. Du skal være sterk for å være en alternativ stemme i norsk presse. I Maria Amelie-saken har det vært svært få av dem. Det er ofte slik at enten så tier mediene deg ihjel eller så myrder de deg med ord, sier Bodahl-Johansen, som understreker at det hører med til medienes oppgave å beskytte enkeltmennesker og grupper mot overgrep eller forsømmelser fra offentlige myndigheter.

- Men kravene om å belyse alle sakens sider gjelder også i slike saker, poengterer han.

- Ukritisk kampanjejournalistikk
Trygve Hegnar mener pressen har drevet ukritisk kampanjejournalistikk.

- Pressen har, etter min mening, vært totalt ensidig og stått fram som en del av en kampanje for en bestemt løsning hos UDI. En slik ukritisk kampanjejournalistikk er ikke mye å skryte av for en uavhengig presse, uttalte Hegnar til Journalisten.

Anlov P. Mathiesen, ansvarlig redaktør i gatemagasinet =Oslo, er også kritisk. «Sjelden har vi sett norsk presse mer udisiplinert og mindre selvkritisk enn akkurat nå. Medienes propaganda for Maria Amelie er ren aktivisme, og en skam for journalistfaget», skriver han på sin blogg.

- Hundene gjør
Klassekampen-redaktør Bjørgulv Braanen er ikke kjent for å undertrykke sine egne meninger. Men han ser ingen grunn til å diskutere medienes dekning av striden rundt Maria Amelie, en sak som også Klassekampen har gitt bred omtale.

- Vi skriver det vi mener, og det vi synes er riktig. Hundene gjør og karavanen går videre, er Braanens korte kommentar overfor Kampanje.