I forrige uke advarte kommunikasjonsrådgiver Lasse Gimnes i GimCom norske innholdsleverandører mot Apple-dominans.

- Jeg har absolutt ikke noe imot Apple, som har vært og er fenomenalt flinke, og jeg har selv hatt iPhone en god stund. Men vi som er opptatt av medieinnhold bør se hva som har skjedd i maktforholdet mellom distributører og innholdsleverandører på for eksempel tv. Her er det blitt en uheldig ubalanse som viser seg å være vanskelig å rette opp, sa Gimnes til Kampanje.

I dag tar Apple 30 prosent av app-inntektene mens innholdsleverandøren i ulike kategorier får 70 prosent. I dag ble det kjent at VG jobber med å omgå betalingsløsningen til Apple. VGs betalingsmodell ligner mer på den løsningen som Financial Times og Wall Street Journal har valgt, skriver Dagens Næringsliv. Da registrerer man seg med personopplysninger og bankkort, hvorpå avisen selv trekker abonnementsbeløpet direkte fra kortet uten at Apple forsyner seg av store deler av pengene.

- Vi er i dialog med Apple om betalingsløsning og hvordan vi skal løse dette, sier administrerende direktør Tor Jacobsen i VG Mobil til Dagens Næringsliv.

Kommunikasjonsrådgiver Lasse Gimnes roser VG.

- Det er godt å se at det er aktører blant innholdsleverandørene som tar helheten knyttet til det å satse på mediebrett på alvor. Altfor mange ser ut til å ta for lett på oppgaven relatert til betalingsløsninger og som vil få en kraftig rekyl senere på grunn av dårlig håndverk og planlegging. Mange har mye å lære av VG. De tenker langsiktig og langt lenger enn det nesen rekker. På sikt vil det gi resultater, sier Gimnes til Kampanje.

Han mener flere må gjøre det samme som VG: Utfordre Apple og andre mediebrettprodusenter:

- Det er også viktig å utfordre Apple og andre mediebrett-leverandører på betalingsløsning og modell for inntektsfordeling. Hvis innholdsleverandørene viser ryggrader som visse seigmenn innehar, så vil de bli snurt for vesentlige inntekter i tiden fremover. Det er nå man må begynne kampen om inntektsfordelingen – og kampen om å få nærkontakt med kunden. Denne kampen må ikke utsettes. Det er en viktig kamp for at innholdsleverandørene på sikt skal ha inntekter nok til å investere i godt innhold. Mediebrettleverandørene vil også være svært avhengig av at innholdsleverandørene produserer et godt og rikholdig innhold. Uten innhold, ingen mediebrettsuksess, sier Gimnes.

Han mener VGs strategi bør følges tett av konkurrerende aktører.

- Den jobben som VG nå ser ut til å gjøre, vil være en investering som de ikke kommer til å angre. Mens mange andre kommer med lesebrett, har VG planer om å levere oppdateringer og levende bilder, nemlig et mediebrett. Når man i tillegg ser at VG er opptatt av å få kontakt med kunden og ikke nødvendigvis overlate den jobben til Apple og andre, så viser det strategisk innsikt. Flere burde tenkt like helhetlig som VG på dette området.