I dag er alle øyne rettet mot Chile. To måneder med drama og krisestemning er byttet ut med glede og jubelbilder fra stedet der de 33 gruvearbeiderne én etter én hentes opp fra gruva de har vært sperret inne i siden 5. august.

Les også:

Enorm medieinteresse for Chile-drama

Seniorrådgiver i First House, Bjørn Richard Johansen, tror dette er verdifull PR for Chile.

- Dette er en sjelden sak som inneholder alle elementer i dramaturgisk rekkefølge. Anslag, fordypning og konfliktopptrapping, klimaks, løsning og avslutning. Videre vil vi se uendelige mange oppfølginger i pressen som omtaler Chile på en spennende måte, sier han til Kampanje.

- Det er den beste markedsføringen Chile kunne ha fått. De har fått ut budskapet om at de henter inn kompetanse og ressurser, og gjør alt som står til rådighet for å hjelpe de som er der nede, i samarbeid med gode allianser som NASA. Pressen har så langt jeg forstått det hatt veldig gode arbeidsbetingelser, og alle verdens medier rapporterer direkte, legger han til.

- Ingen skadelige effekter
Johansen tror gruvedramaet i Chile skiller seg fra andre katastrofer ved at saken nå ser ut til å få en lykkelig slutt.

- Det som jo er veldig spesielt er at man nå får en løsning på krisen som ser ut til å gå veldig bra og aller blir reddet. I Mexico-gulfen så vi mer dramatiske skadeeffekter gjennom oljesøl, men i Chile har man ikke hatt noen skadelige effekter, utover at det stod om livet.

- Hva har vi lært om Chile gjennom denne pressedekningen?

- Jeg tror ikke vi har lært så mye om Chile enda, men i tiden som kommer vil det dukke opp featurereportasjer, der de som blir reddet forteller sin historie. Vi vil få mye mer beskrivelser av landet, familiene og familieverdiene, samt landskapsbeskrivelser.

Turistmagnet
Han utelukker ikke at Chile nå kan få et løft som turistdestinasjon i Sør-Amerika.

- De har vært utrolig flinke til å få ut budskapet, og vil nok kunne høste mer positiv omtale fremover. Mange vil nok se på Chile som et alternativt land å reise til i Sør-Amerika. I kampen mellom nasjonene om å tiltrekke seg turister, har Chile gjennom denne krisen kommet høyt opp på lista.

- Får du lyst til å reise til Chile?

- Jeg, som andre, har veldig lyst til å reise til Chile. Jeg har vært der ved flere anledninger før, både i sør og i nord, og det er et fantastisk flott land. Nå har de også vist for en hel verden at de kan gjøre underverker i å redde opp de som ble rammet av raset i gruven. Den dypeste redningsaksjonen vi har sett på landjorda noen gang, sier Johansen.