Så fort vi begynner å prate om nettsteder dukker begrepet brukeropplevelse opp. Begrepet som favner så bredt. Brukervennlig, rask, enkel, tilgjengelig, fin, engasjerende, involverende – listen er lang - tror jeg – vi har kanskje alle vår egen definisjon av hva den gode brukeropplevelsen er?

Brukeropplevelse, ofte forkortet UX (av engelsk: User eXperience), er et begrep som refererer til totalopplevelsen en bruker har ved anvendelse av et produkt, tjeneste eller et system.

Og hadde det stoppet her så hadde verden fortsatt vært enkel. Men brukeropplevelse er bare ett av mange fancy ord vi benytter når vi snakker om nettløsninger. Har du hørt begrepet brukervennlighet? Eller interaksjonsdesign? Eller informasjonsarkitektur? Hva med brukerinvolvering, tilgjengelighet eller brukskvalitet? Her gjelder det å holde tunga rett i munnen. Selv jeg som jobber med dette hver dag begynner å få trøbbel med å skille det ene fra det andre.

Hvordan skal vi lage de gode brukeropplevelsene på nett? Gode brukeropplevelser består av tre kritiske faktorer: Innhold, funksjonalitet og design. De optimaliseres ved bidrag fra blant annet følgende fagdisipliner:

  • Interaksjonsdesign
  • Informasjonsarkitektur
  • Visuelt design
  • Brukervennlighet
  • Tilgjengelighet
  • Innhold

La oss ta en titt på hver av disse disiplinene og se på hvordan de er med på å skape gode brukeropplevelser.

Interaksjonsdesign: Om vi skulle bygget et hus ville vi trengt skisser på hvor mange rom vi skulle ha, hvilke rom vi skulle ha, hva hvert rom skulle brukes til og hvordan man kommer seg rundt i huset. Det er dette interaksjonsdesign dreier seg om. Hvordan brukere blir eksponert for og kan interagere med innholdet. Vi jobber blant annet med i hvilken grad brukeren skal involveres, hvordan innholdet skal prioriteres, hvordan flyten skal fungere, hvordan brukeren skal navigere og hvordan innhold skal presenteres. Helt konkret løser vi hvordan en bruker skal tipse en venn, stemme på en sang, finne et produkt, laste opp et bilde, kjøpe en bok eller lese en artikkel.

Informasjonsarkitektur: Informasjonsarkitekturen er en viktig bidragsyter inn i utformingen av brukeropplevelsen. Innholdet skal struktureres, kategoriseres og navngis. Det skal sørges for at brukeren lett finner frem i innholdshierarkiet. Forventninger til både ordlyd og organisering skal innfris. Det handler om å finne den smarteste måten å knytte sammen innholdet på.

Visuelt design: En stor og viktig del av opplevelsen handler om form og farge. Det visuelle designet skal bidra til å inspirere, tydeliggjøre, trigge og engasjere. Konkret handler det bruk av farger, fonter, former, illustrasjoner, symboler, foto etc og hvordan dette bidrar inn i den totale opplevelsen.

Brukervennlighet: En bruker har noen mål når han besøker ett nettsted. Hvor enkelt de klarer å oppnå dette målet sier alt om brukervennligheten. Brukervennlighet henger tett sammen med brukeropplevelse, men det er likevel fullt mulig å lage et brukervennlig nettsted uten å skape den gode opplevelsen.

Tilgjengelighet: Nettsteder bør utformes på en måte som sikrer at alle kan benytte seg av dem, uavhengig av teknologisk utstyr, fysiske forutsetninger eller andre begrensninger. Barn kan være utålmodige, eldre kan ha nedsatt hukommelse, fremmedspråklige kan ha dårlige leseferdigheter, døve har tegnspråk som sitt førstespråk, apple-entusiaster har trøbbel med flash - listen er lang. Dette må det være bevissthet på for å kunne skape gode brukeropplevelser for alle. Ja til et inkluderende samfunn!

Innhold: Innhold er en kritisk ingrediens i brukeropplevelsen. Arbeid med innhold innebærer å skape godt og relevant innhold – eller å slette innhold – eller å oppdatere innhold. Kanskje innholdet kommuniseres bedre ved hjelp av elementer som symboler, video eller foto. Kanskje det bør formateres annerledes? Bidrar det til å oppfylle målet med siden? Bør det åpnes for brukergenerert innhold

Så, ja – den gode brukeropplevelsen skaper suksesshistorier på nett. Brukere av nettløsninger blir stadig mer krevende. Nøkkelen er å møte – og aller helst overgå - forventningene.

Interaksjonsdesignet, informasjonsarkitekturen, det visuelle designet, brukervennligheten, tilgjengeligheten og innholdet er ikke bare buzzwords og konsulentpjatt. Det er kritiske suksessfaktorer som må til for å skape optimalt innhold, funksjonalitet og design – de tre elementene som skal til for å lage nettløsninger som lykkes.