Nylig vant Kitchen Aftenpostens reklamekåring Best for Fretex-annonsen. Denne annonsen deler imidlertid samme formgrep som en annonse for Røde Kors. Det medgir både Bendik Romstad i reklamebyrået Kitchen og oppdragsgiveren i Fretex, som lilkevel hevder det er snakk om to ulike ideer.

Les også: Kitchen åpner Best

Røde Kors-annonsen er laget av Amsterdam-byrået Van Walbeek Etcetera DDB i 2004. Tekstforfatter i Kitchen, Bendik Romstad, understreker at de ikke har skjelt til 2004-annonsen da de utformet annonsen for Fretex.

- Når det gjelder denne saken må vi først presisere at vi ikke har sett Røde Kors-annonsen før du sendte den til oss. Vi synes at annonsene ser for like ut og synes ikke det er særlig heldig, men ideene har jo heldigvis lite med hverandre å gjøre, skriver han i en e-post.

Stolte av annonsen
Romstad mener ideene, til tross åpenbare formmessige likheter, likevel er forskjellige. Viskelæret er ifølge hans argument brukt som visuelt symbol for sletting av tårene i Røde Kors-annonsen, mens i Fretex/Kitchen-annonsen er viskelæret brukt som tekstlig virkemiddel med ordspillet «arbeids(u)før».

- Det ene er en visuell idé uten tekst. Det andre er en tekstannonse. Med andre ord ulike ideer, men for lik form. Uflaks, men etter vår mening ikke krise. Så får det være opp til andre om de bedømmer det annerledes. Vi er fremdeles stolte av annonsen.

Bendik Romstad er gift med reklamemakker Anne Gravingen. Paret er regnet for å være reklamebransjens mest anerkjente kreatører, og de ble tildelt æresprisen i Gullblyanten for to år tilbake.

Beskyldt for plagiat tidligere
I 2000 ble Romstad beskyldt for plagiat av kreativ leder Aris Theophilakis. Den gang hevdet Romstad, på samme måte som i dag, at det bør skilles mellom formmessig og idemessig likhet.

- Man må kunne skille mellom teknikk og idé. Skal man liksom ikke kunne bruke et fargebilde selv om noen har gjort det før? spurte Romstad retorisk den gang.

Les mer: Romstad avviser plagiat-beskyldninger

Det er ikke et ukjent fenomen at plagiatsaker fra reklamebransjen dukker opp i media fra tid til annen.

Les mer: - Plagiat er selvmord

- Plagiat synes vi alltid blir et drøyt ord i slike saker. Uflaks er nok mer dekkende. Ingen byråer eller kreatører prøver å herme, men det kan i ny og ne hende at ting ligner. Og etter at internett kom er det nesten alltid mulig å finne noe som ligner noe som er gjort ett eller annet sted i verden en eller annen gang i historien.

Fretex ser likheten men stoler på Kitchen
Etter at Kampanje kontaktet Kitchen om denne saken, tok reklamebyrået raskt kontakt med oppdragsgiveren Fretex. Trine Gjermundsbo er kommunikasjonssjef og kundekontakt i Fretex. Hun medgir at likheten er uheldig.

- Jeg ser likheten, det gjør jeg. Og synes ikke det er heldig. Samtidig når jeg ser på annonsene ser jeg mer av ulikhetene. Men jeg forstår at man stopper opp i forhold til dette, sier Gjermundsbo.

Hun mener Kitchens forklaring om tilfeldig uflaks er troverdig, og kommer ikke til å be om prisavslag eller fremme andre konsekvenser for reklamebyrået.

- Når de sier at de ikke kjente til den annonsen så tror jeg på det. Det vil alltid være gråsoner som enkelte ganger er på feil side, men dette ser jeg ikke på som plagiat i det hele tatt. Dermed får det heller ikke konsekvenser fra vår side. Fretex er strålende fornøyde med Kitchen, understreker hun.