Sist gang TV 2 Gruppen beskjeftiget seg med et større fotballmesterskap var i 2004 med EM i fotball i Portugal. Det resulterte i markedsandelsrekord på månedsbasis med 37,6 prosent. Men det kostet. Hele 70 millioner kroner kom EM i fotball på om en legger til produksjonskostnader. Sportssjef Bjørn Taalesen vil si hvor mye sommerens fotball-VM koster TV 2 annet enn at det koster.

– Det blir dyrt, veldig dyrt. Men det blir tidenes sportssatsing i TV 2, sier Taalesen.

Forskjellen denne gang, sammenlignet med EM i Portugal, er at i år så deler TV 2 på VM-kampene med NRK etter at et konsortium bestående av alle de nordiske allmennkringkasterne kjøpte rettighetene til VM fra rettighetsselskapet Infront for nærmere 30 millioner euro, eller rundt 240 millioner kroner

Blir billigere enn EM
Norgespakken som TV 2 og NRK tar hånd om skal ha sluttet på snaue 60 millioner kroner, og dermed totalt sett ikke så langt unna prisen TV 2 alene betalte for fotball-EM i Portugal. Men der TV 2 tok EM-fotballen på egenhånd, deler TV 2 og NRK denne gangen på regningen. Fra årets VM skal NRK vise en tredjedel av kampene og således en tredjedel av rettighetskostnadene som skal ligge på rundt 60 millioner kroner totalt.

Det betyr rundt 40 millioner kroner på TV 2 og 20 millioner kroner på NRK. Uten å bekrefte tall sier Taalesen at VM-avtalen er bedre enn EM-avtalen.

– Med VM får vi mer kamper og mer kamptid. I tillegg så falt EM-kontrakten som var fremforhandlet av EBU (den europeiske kringkastingsunionen) dårligere ut for de mindre landene, sier han.

– Store negative bidrag
I etterkant av EM for to år siden ble det et stort fokus på hvor dyrt EM faktisk ble, og det ble blant TV 2s eiere stilt spørsmål om pengebruken. Schibsted skal blant annet ha kommet med kritiske spørsmål knyttet til EM-investeringen. Med det økte salget av reklame på ti-femten millioner kroner tilknyttet EM for to år siden, endte regnestykket i TV 2s regnskaper på minus rundt 60 millioner kroner.

Konserndirektør for økonomi og finans i TV 2 Gruppen, Øivind Johannessen, vil ikke si om årets VM vil gi en tilsvarende negativ nettoeffekt.

– Isolert sett vil store mesterskap som VM fortsatt gi store negative dekningsbidrag, men akkurat hvor stort får vi vente med til vi avleverer regnskap, sier Johannessen til Kampanje.

Men i TV 2-ledelsen trekker en frem at slike mesterskap ikke bare må vurderes som en enkeltstående kostnad.

– Det blir ofte fremstilt som store utgiftsposter, men totalt sett så gikk det jo ikke så dårlig for TV 2. Sammenlignet med andre programinnkjøp er et VM raskt over, men en må jo også se virkningen over tid og stille spørsmålet hva hadde skjedd dersom TV 2 ikke hadde hatt VM. Med en uke overlapp på VM i fotball og Tour de France kan dette bli veldig hyggelig oppslutningsmessig, sier Taalesen.

VM-studio i Berlin
Men i tillegg til høye rettighetskostnader kommer det flere millioner i produksjonskostnader, og millionene løper fort når sportssjef Bjørn Taalesen og TV 2 «flytter Bergen til Berlin» for å bruke sportssjefens ord. Hvor mang er ikke godt å si, men et sted mellom fem og ti millioner kroner kan fort påløpe i VM-kostnader.

– Vi skal ha 50 mennesker i sving der nede. Vi har flyttet hele Bergen til Berlin, sier Taalesen.

TV 2 flyr blant annet ned det som kan krype og gå av TV 2s fotballprofiler og eksperter. Fra TV 2 kommer Davy Wathne og Bengt Eriksen til å lede studiosendingene mens tre kommentator-par er klare til å kommentere kampene.

I tillegg så har TV 2 leid inn et eget tv-studio, som til vanlig brukes til politiske debatter i Berlin. Studioet befinner seg på gateplan i Unter den Linden og har gateadresse 52. Dermed er har Taalesen døpt studioet i Berlin til «Studio 52».

– Med studio på gateplan får vi en veldig stor tilstedeværelse, og pøser på med det som er av fotballstørrelser. Vi har aldri tidligere satset så mye på et mesterskap, og det er synd det er streik i NRK. Nå skulle vi virkelig vise oss frem som VM- og fotballkanalen nummer én, men hadde jeg visst at vi skulle konkurrere med et lydbilde som er taust så kunne vi kanskje spart noen millioner, sier Taalesen.

Forventer gode seertall
Den forrige månedsrekorden til TV 2 stammer fra EM i Portugal i 2004 da TV 2 klarte en markedsandel på 37,6 prosent. Med et streikesvekket NRK kan den rekorden lett ryke under årets VM.

– Hva slags seertall ser du for deg under VM?

– Det kommer nok til å svinge veldig og være veldig avhengig av været. Mange vil nok ut i solen, men de virkelig store kampene som Sverige og England bør ligge på en 600.000 seere, sier Taalesen.

Uten NRK-kommentarer
Konkurransen fra NRK blir med andre ord ikke all verden. Onsdag ettermiddag fikk Kampanje opplyst at NRK på har besluttet å sende sine VM-kamper uten kommentarer dersom streiken fortsetter. Tv-seerne må derfor forberede seg på å se åpningskampen mellom verstnasjonen Tyskland og Costa Rica uten kommentarer.

Markeds- og kommunikasjonssjef i NRK, Sigurd Sandvin, sier andre typer løsninger skal ha blitt vurdert, men at beslutningen er i tråd med de publisistiske verdiene kringkastingssjefen har vært opptatt av under konflikten.

– Dette gjør vi for å ha et best mulig tilbud til seerne til tross for den kjedelige situasjonen vi befinner oss i, sier Sandvin til Kampanje.

Sportssjef Bjørn Taalesen i TV 2 tror ikke en lang NRK-streik kommer til å slå så negativt ut for interessen rundt årets fotball-VM.

– Det blir alltid litt massehysteri når VM trues. Men seerne får se alle kampene, og det går vel an å se VM uten å høre kommentarene fra Arne Scheie. Noen kommer sikkert til å snu seg rundt å se NRKs kamper på andre kanaler også, sier Taalesen.