Av: Cathrine Stensland – Byråleder / CEO - Metro Branding

Har du noen gang tenkt at ”den workshopen var helt bortkastet og sløsing med min tid”? Har det hendt at du kjeder deg og holder på å sovne fordi workshopen mangler energi og fremdrift? Eller har du noen gang ledet en workshop og kjent at det er skikkelig tungt å engasjere forsamlingen? Da er du ikke alene.

Hva skal til da – for å få maksimalt ut av en workshop og komme frem til ting man ellers ikke hadde klart å skape alene, eller på et vanlig møte?

Her er sjekklisten for å lykkes!

  1. Kom deg ut av huset! Lei eller lån et rom som er inspirerende, lyst og stort nok for de som skal bruke tid der, kanskje en hel dag. Ikke bruk egne lokaler, da blir du fort spist opp av tidstyver og branner som skal slukkes i pausene. Få energi og nytt påfyll i andre omgivelser.

  2. Avklar forventinger! Start dagen med en runde rundt bordet – hva er deltakernes forventninger? Noter ned – og gjør en avsjekk på tampen av dagen. Hva tenker deltakerne å få ut av denne workshopen?

  3. Kjør oppvarming! Planlegg noen oppvarmingsøvelser og enkle oppgaver som gjør at folk ”tenker utenfor boksen”.

  4. Sørg for god kaffe! Masse god kaffe, en digg lunsj (ikke bli dorsk på en stor, fet buffet) - og sunne mellommåltider. Kanskje litt søtt på tampen av dagen for å holde løpet ut. En kjærlighet på pinne til hver deltaker får frem smil og barnlig glede.

  5. Bli kreativ! Bruk stimuli som tusjer, gråpapirruller, post-it lapper og whiteboards. Ikke heng deg opp i powerpoint og lange presentasjoner. Jobb fysisk. Husk at mobiltelefonen for lengst er skrudd av og levert inn, så unngår du ”kreativitets-killere”.

  6. Stimuler sansene med god lyd og musikk! Før møtet starter, spill musikk i møterommet. Skap den stemningen du ønsker å få folk til å slappe av, bli giret opp, eller fokusert. Bruk musikk i pausene og avslutt med musikk. Folk blir glad av sånt!

  7. Vær målorientert! Hva er problemstillingen? Hva skal vi løse sammen? Ha klare, tydelige mål. Send ut problemstillingen man skal jobbe med og overordnet agenda i forkant til deltakerne, slik at de kommer forberedt og har gjort seg opp noen tanker.

  8. Lei inn en ekstern prosessleder! Bli med selv. Ikke tenk på verken inndeling i grupper, tidsstyring, organisering eller når det er tid for lunsj. Vær fokusert. La den du har leid inn både utfordre gruppen – og fasilitere workshop.

  9. Forlat aldri workshop uten resultat!  Lag et utkast på hva dere har diskutert og blitt enige om. Da kan gruppen se svart på hvitt hva som er blitt produsert under dagen – og kan samtykke på at resultatet er i tråd med prioriteringene og beslutningene som ble gjort underveis. Da er det lettere å få fremdrift i etterkant!

  10. Vær positiv! Sørg for å at folk har riktig innstilling og holdning. ”Ja, og!” fremfor ”nei, men…” Vi trenger medarbeidere og ikke motarbeidere. En erfaren prosessleder lykkes med å skape god energi og høy produktivitet. 


Og sist men ikke minst – still deg spørsmålet: Leker like barn best? Ta med folk som tenker annerledes, med ulik erfaring og bakgrunn. Tverrfaglig sammensetning for å få den beste dynamikken.

Vil du ha flere tips, eller trenger du hjelp til å lede workshops? Ta kontakt med Cathrine Stensland.

Cathrine Stensland