Det er ikke bare i Norge at podcast vinner nye tilhengere – over hele verden lar stadig flere seg fascinere og engasjere av dette nye og på samme tid så velkjente lydmediet. Og dit publikum går, går verdens store merkevaregiganter etter. Erik Bratland er Sales Director i Acast Norge og han følger nøye med på kampanjene som disse eksperimenterer med.

– Podcast er et medium hvor det ikke er altfor dyrt for små aktører å fremstå som store, så det er mange muligheter for å la seg inspirere av det de internasjonale merkevarene gjør. De annonseformatene vi tilbyr, gir også stort spillerom til å skape engasjement, sier han.

For å gi et litt mer dekkende bilde av akkurat hvor stort det spillerommet er: Acast Marketplace er verdens største markedsplass for podcastannonsering, med nærmere 30.000 podcaster i sitt internasjonale nettverk. Det betyr at det globale brands har gjort hos Acasts internasjonale publisister som blant annet BBC, Vogue, Financial Times, VICE og The Guardian, kan aktører i det norske markedet også prøve ut hos Acasts publisister i Norge – blant dem Schibsted, Dagens Næringsliv, Amedia, Hegnar, Discovery og mange andre.

Under kan du lese historier fra noen internasjonale merkevarer som Acast har bistått:

HBO aktiverer serier

HBO har eksperimentert med et bredt spekter av annonseformater innen podcasts. Blant annet har de brukt et produkt som kalles «Branded Content» for å promotere noen av sine serier i Sverige:

– Flere av disse har tatt form av at podcasten dedikerer hele episoder, vanligvis 30-40 minutter, til utelukkende å snakke om og gå i dybden på emnet som den aktuelle HBO-serien omhandler, sier Bratland.

I tillegg til branded episodes har de også brukt tradisjonelle reklamespotter og sponsorater gjennom noen av Acasts kreatører for å promotere serier som blant annet The Undoing, 30 Coins, Knutby – I blind tro i Sverige.

 – De har kommet tilbake gang etter gang for å promotere nye show på denne måten, så det er tydelig at podcastannonsering fungerer godt for dem, sier han.

Treffer på lyd og velvære

Det var nokså naturlig at Sonos, en av verdens mest innovative leverandører av systemer for lydunderholdning, ville markedsføre seg gjennom podcast, og resultatene ble da også riktig fordelaktige for det amerikanske selskapet:

– Sonos gjorde en sponsorkampanje om «Brilliant Sound» i flere europeiske markeder i november og desember 2020. I ettertid viste målinger at 26 prosent flere respondenter så Sonos som et «premium brand», og 48 prosent flere mente at det var enkelt å sette opp en Sonos-enhet hjemme selv. Dessuten var brand awareness blant dem som hadde lyttet til podcasten doblet, sier Bratland.

Han understreker at podcast som annonsekanal fungerer godt nærmest uansett hva som skal markedsføres, det er bare et spørsmål om å legge kampanjen opp riktig. Det viser et stort antall målinger gjort av ulike internasjonale aktører.

– For eksempel brukte JW Marriott, som er en kjede av luksushoteller, podcasts til å promotere sitt konsept JW TreatmentTM og sin mindfulness-filosofi i UK og Tyskland. Etter kampanjen gjorde de målinger som blant annet viste en 51 prosents økning i andelen personer som oppga at det var sannsynlig at de ville booke et opphold på et av kjedens hoteller i Europa.

Masse å lære

– Selv om podcast har blitt et mye mer modent annonsemedium, er det på mange måter ennå «early days» i Norge, og dette er som sagt et medium hvor det ikke er altfor dyrt å eksperimentere. Derfor kan det fremdeles være mye å hente på å utforske hva andre har fått til å fungere andre steder eller i andre bransjer, slår Bratland fast.

Vil du ha mer inspirasjon eller snakke om ideer for din neste podcastkampanje med Erik og Acast-teamet? Ta kontakt via sales.norway@acast.com.