Syv av ti markedssjefer vil betale for byråkonkurranser: - Overrasket over at det er så høyt

Men stemmer svarene med virkeligheten? Her får du de første funnene i vår nye og store rapport «The Nordic CMO Survey 2024» .

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger
Knut Kristian  Hauger
Stina Eriksson
Knut Kristian  Hauger
Ole Obitsø

Å bli valgt i en byråkonkurranse er en omfattende jobb, der mange byråer jobber gratis. I vår nye undersøkelse «The Nordic CMO Survey», som Kampanje gjennomfører sammen med søsterpublikasjonene Resumé og bladet Markedsføring i Sverige og Danmark, oppgir 70 prosent av markedsjefene at de kan tenke seg å betale for pitjser.

Men at dette er et tall som stemmer overens med virkeligheten, er det mange i bransjen som ikke er enig i. I 2020 gjorde Resumé en rekke granskende artikler om gratisarbeidet i bransjen. Her kommer det frem at bare fem prosent av byråene fikk betalt ved en pitsj. Det stemmer fortsatt når Resumé kontakter en av Sveriges største reklambyråer, Nord DDB.

- Tross alle anbefalinger er det ikke flere enn 15-20 prosent av pitsjene som er betalte. Betaling skjer som regel til de en til to finalistene som ikke vinner pitsjen, sier Jens Welin, Head of new business på Nord DDB.

Les også: Gratisjobb norm för byråer – bara fem procent får betalt vid pitch

Totalt er det 550 nordiske markedssjefer som har svart på undersøkelsen som de tre nordiske bransjepublikasjonene har gjort i samarbeid med Synlighet. Det er andre året på rad Kampanje gjennomfører denne undersøkelsen. 

Tviler på tallene:

- Tross alle anbefalinger er det ikke flere enn 15-20 prosent av pitsjene som er betalte, sier Jens Welin, Head of New Business på Nord DDB.

- Markedssjefene behøver et tydelig rammeverk

Nord DDB-sjefen i Sverige, Jens Welin, fremholder at det største problemet med ubetalte konkurranser er at man som byrå hele tiden må overveie å takke nei om den tiden man må legge ned i pitsjen ikke står i proporsjon til inntjeningen man kan få under den kommende femårsperioden, noe som bruker å være snittiden for et kundesamarbeid. For oppdragsgiveren innebærer dette at man får et mindre utvalg av byråer som konkurrerer om oppdraget.

-  En betalt pitsj føles både respektfull og motiverende, selv om kompensasjonen ikke står i stil til den tiden man bruker. Det er mange ganger en mer symbolsk sum som tilsvarer 15-20 prosent av verdien på tiden du legger igjen, sier Welin. 

- Hva behøver man for at kunder skal begynne å betale for konkurranser?

- Markedssjefene behøver et tydelig rammeverk fra Sveriges Annonsörer som klargjør hvor mye man kan kreve i en byråkonkurranse uten å gi en kompensasjon. Det finnes imidlertid flere annonsører der innkjøpsavdelingen aldri tillater erstatning for anskaffelser, så det kommer alltid til og finnes unntak på markedet, sier Welin. 

Les også: Pitchade för Selecta – sedan dök idén upp i annan kampanj

Ett av spørsmålene i årets undersøkelse er «hvor enig eller uenig er du i disse påstandene?» Kilde The Nordic Media Survey 2024/Synlighet.

- Selv byrået som taper legger ned veldig mye jobb

Men i enkelte pitsjer får ikke engang byråene som går til finalen kompensasjon for nedlagt arbeid. Å betale byråer er viktig og bidrar til en mer rettferdig bransje, mener Hillevi Billinger, gruppeleder for prosjekter på Kommunal, som betaler det tapende byrået ved pitsjer.

- De har lagt ned tid og energi på å lage en så god pitsj som mulig, så da er det i det minste mest rettferdig å gi en liten del av betalingen som byrået egentlig burde ha fått. Dessuten er det viktig at vi følger de etiske retningslinjene for bransjen, sier Billinger.

Hun påpeker at «å betale byråer også gir en oppgradering av verdien i idéfasen i en konkurranse.»

- Selv det byrået som taper legger ned veldig mye jobb i en pitsj og bør få kompensasjon for det. Forhåpentligvis reduserer det også risikoen for ubetalte jobber i bransjen, samt at det blir en mer etisk og ærlig tilnærming.

- Hva kreves for at kunder skal begynne å betale for pitcher?

- Større kjennskap til at det er praksis, og flere gode og kjente eksempler, sier hun.

Dette sier Komms anbefalinger om kompensasjon ved pitsjer i Sverige : Svenske pitsjebud

  • De byråene som får presentere seg med for eksempel erfaring, tilbud, arbeidsgruppe, fakta om firmaet, referanseoppdrag i den innledende fasen får ingen kompensasjon.'
  • De byråene som er invitert til å jobbe med en fordypningsoppgave, dvs. finalistene, skal få en kompensasjon for det arbeidet de legger ned. Nivået skal gjenspeile hva byråene forventer av deres arbeidsinnsats med fordypningsarbeidet. Vinneren av anskaffelsen trenger ikke å honoreres.

- Det var ikke et svimlende beløp

En av bedriftene som nylig betalte for deltagelse i en byråkonkurranse, er det store danske bryggeriet Royal Unibrew. Her endte man opp med å gi to byråer et mindre beløp for å spille inn et kreativt konsept for en konkret kampanje, forteller markedsdirektør Michala Svane.

- Det var ikke et svimlende beløp, men et beløp vi betalte til to nye byråer for å komme med ideer til en veldig konkret oppgave. Det var ikke et stort strategisk partnerskap, og de skulle heller ikke utvikle en hel kampanje, sier hun.

Hun sier bryggeriet på forhånd valgte to byråer som de «syntes hadde en god profil.»

- De ble gitt en brief også hadde vi også et møte med dem hvor de kunne stille spørsmål og få innsikt i virksomheten. Samtidig hadde vi en veldig streng frist, så vi satte også noen klare rammer for oppgaven slik at de ikke skulle bruke for mye tid på det. Derfor var det også et beskjedent beløp, sier Svane.

- Hva tenker du om at så mange markedsføringssjefer sier at de gjerne vil betale byråer for å delta i en pitsj?

- Jeg er overrasket over at det er så høyt. Det står respekt av at mange har innstillingen om at det skal betales når det investeres mange timer i konkurransen og det er nok fordi man har innsett at byråene legger et stort arbeid i det, sier Michala Svane. 

Følg med på Kampanje utover dagen der vi følger opp denne saken med nye intervjuer og der vi viser tallene fordelt på de respektive markedene i Norge, Sverige og Danmark. 

Syv av ti markedssjefer vil betale for byråkonkurranser: - Overrasket over at det er så høyt