Designer overveldet av støtten etter varslingssak: - Skjønte at jeg ikke kunne holde på hemmeligheten lenger

Etter at hun fortalte om trakassering i et tidligere arbeidsforhold, har Sofie Staal opplevd massiv støtte både i og utenfor bransjen.

Publisert / Oppdater

Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist

Lørdag morgen publiserte E24 en sak om Sofie Staal (32) som varslet om trakassering da hun jobbet i app-selskapet Shortcut, som har jobbet med store selskaper som Rema 1000, BankID og Dagbladet. Hun forteller at hun bar på hemmeligheten og «skammen» i lang tid før hun turte å stå frem i en av landets største nettaviser.

- Jeg var livredd for å snakke med en journalist om hemmeligheten jeg hadde holdt skjult i lang tid, forteller Sofie til Kampanje.

Når Kampanje snakker med designeren noen dager saken ble publisert, kan Sofie Staal fortelle litt om bakgrunnen for kontakten med E24. Hun sier hun ble kontaktet av
en journalist i E24 i forbindelse med en varslingssak noen år i forveien på det som da var hennes arbeidsplass. Hun opplevde det den gangen som problematisk å bli kontaktet av en journalist om saken.

- Jeg turte ikke engang å lagre nummeret til journalisten i telefonen min, og jeg ble helt lamslått hvis jeg fikk en SMS fra noen som jobbet i media. Jeg var ordentlig redd, sier hun.

Snakket ut:

Lørdag kunne E24s lesere lese historien om Sofie Staal. Foto: Faksimile E24

- Det var da jeg skjønte at jeg ikke kunne holde på hemmeligheten min lenger

Vendepunktet kom da hun fikk en billett av en bekjent til en stor konferanse som heter Oslo Innovation Week i fjor. På konferansen var det en panelsamtale der flere kvinner snakket om trakassering og mobbing på arbeidsplassen.

- Da jeg så reaksjonene rundt i salen og hvor store inntrykk paneldebatten gjorde på publikum – så følte jeg meg ikke lenger alene. Det var da jeg skjønte at jeg ikke kunne holde på hemmeligheten min lenger, forteller hun.

Siden den gangen har hun kjent på en stor frykt og vært mye i tvil om hun skulle trekke seg. Sofie gjorde mange grundige vurderinger i forkant av artikkelen, og tanken om å bli «hun som varslet» dukket stadig opp.

- Noen av de jeg har jobbet med tidligere mente at jeg burde «komme meg videre» og ikke utsette arbeidsplassen for noe som kunne skade selskapet eller dem som jobber der. Noen mente også at det var «så lenge siden», og at jeg derfor burde la det ligge. Men fra de aller fleste har jeg møtt forståelse og støtte hele veien og skjønte at dette var en viktig historie å fortelle – og at det var min historie å fortelle.

Det holder ikke å si at man har en nulltoleranse for trakassering – man må mene det og aktivt gjøre noe med det Sofie (32)

- Det er totalt uakseptabelt

De siste dagene har saken om Sofie har engasjert bredt og mange har vist sin støtte. Generalsekretær i Tekna, Line Henriette Holten, er en av mange som har lest saken.

- Dessverre viser Sofie-saken at vi har en lang vei å gå, sier Holten til Kampanje.

Fagforeningen Tekna huser 107.000 medlemmer innen teknologiske fag, og gjennomførte en undersøkelse om uønsket seksuell oppmerksomhet og trakassering i arbeidslivet i fjor, sammen med Likestilling- og diskriminieringsombudet og fire andre fagforeninger i regi av Kantar.

- Våre tall viser at én av fem har opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet eller trakassering, og at majoriteten opplyser at det skjer i arbeidstiden, sier Holten.

- Så det er ikke på jobbfesten eller på et nach etter festen – men i selve arbeidstiden. Og det viser at vi trenger en bevisstgjøring blant ledere og ansatte om uønsket seksuell oppmerksomhet og trakassering.

Tekna-undersøkelsen viser også at to av fem som har varslet, ikke føler at de blir tatt på alvor.

- Det er nedslående tall og det er tydelig at vi må snakke mye mer om dette og få på plass rutiner og veiledere. Utelivsbransjen har gått i front når det gjelder å ta problematikken på alvor – og resten av arbeidslivet er nødt til å følge etter.

Saken om Sofie gjorde sterke inntrykk på generalsekretæren.

- Det som virkelig overrasket meg er at trakasseringen ikke ender, men at det forfølger henne inn i neste jobb. Det er totalt uakseptabelt og sånn kan vi ikke ha det, avslutter hun.

Også i fagforeningen Grafill, har daglig leder Lene Renneflott fått med seg saken.

 - Denne saken er en viktig påminnelse om at det fortsatt er en jobb å gjøre og at arbeidsgivere har et særlig ansvar for å ivareta sine ansatte, sier hun.

- Det føles godt å bli trodd

Sofie forteller at hun har god støtte rundt seg i familie, nære venner, tidligere kolleger og bekjente. Hun retter også en spesiell takk til nåværende arbeidsgiver, Innovasjon Norge.

Hun var forberedt på at det kunne komme reaksjoner etter at saken ble publisert i media.

- Jeg så for meg at det kunne bli mye og kanskje til og med forferdelig, men jeg var ikke forberedt på hvor stort trykket ble. Men jeg har utelukkende fått gode tilbakemeldinger med støtte og forståelse, og selv om det har vært overveldende – har det vært veldig fint.

Bare på LinkedIn har hun fått flere tusen reaksjoner og flere hundre kommentarer.

- Jeg leser hver eneste kommentar og jeg har lyst til å svare hver eneste som har tatt seg tid til å skrive til meg. Foreløpig har jeg bare kommet gjennom halvparten, men jeg blir helt rørt av å lese alt det fine folk skriver.

- Det føles godt å bli trodd og at man ikke skal straffes for å være den som varsler.

Siden lørdagen har Sofie blitt kontaktet av flere som har opplevd trakassering på arbeidsplassen.

- Det er tydelig at vi dette er noe vi må snakke mer om, og at det er noe som skjer oftere enn man kanskje skulle tro. Hvis min historie bidrar til mer åpenhet og at flere tør å snakke om det – kan vi forhåpentligvis få til en endring. Ingen skal bli trakassert på jobb, sier hun.

Vil ivareta de ansatte:

Ruters datterselskap, TET, har i dag flere konsulenter fra Shortcut jobbende hos seg. Direktør for kommunikasjons og samfunnskontakt i Ruter, Elisabeth Skarsbø Moen, ønsker dialog med ledelsen i Shortcut for å skape en reell endring for de ansatte.

- Vi er opptatt av å ivareta de ansatte

Etter at saken har rullet i E24 den siste uken, har også flere av Shortcuts nåværende og tidligere kunder gått ut og kommentert den offentlig.

Vipps, som er en tidligere kunde av Shortcut, gikk ut mandag kveld for å vise sin støtte til Sofie og fortelle at de tar avstand fra lederkulturen hun beskriver.

- Vi jobber ikke med Shortcut lenger, men vi har vært i kontakt denne helgen da vi i lys av dette har bedt de om å avstå fra å bruke Vipps-merkevaren aktivt i deres markedsføring. Vi ble møtt med forståelse for det, sier kommunikasjonssjef i Vipps, Caroline Lunde, til E24.

Direktør for kommunikasjons og samfunnskontakt i Ruter, Elisabeth Skarsbø Moen er imponert over motet Sofie har vist ved å stå frem. Ruters datterselskap, utviklerselskapet TET, har i dag flere konsulenter fra Shortcut jobbende hos seg.

- Akkurat nå er vi opptatt av å snakke med ledelsen i Shortcut for å skape en reell endring for de ansatte, sier Skarsbø Moen til Kampanje.

Hun poengterer også at de ønsker å ivareta de ansatte i Shortcut.

- Det er allment kjent at ett av våre selskaper jobber med Shortcut, og det ville ikke ha noen umiddelbar effekt om vi skulle snu ryggen til dem nå. Vi er opptatt av å ivareta de ansatte og at de skal ha gode arbeidsforhold. Og derfor er det viktig for oss at vi tar denne saken videre med selskapet for å forsikre oss om at det gjøres tiltak som skal sikre de ansatte et godt arbeidsmiljø. Vi er tydelige på at slik atferd ikke er akseptabel.

Shortcut: - Beklager overfor Sofie

Kampanje har forsøkt å få Shortcut i tale, men styreleder Finn Olav Elde oppgir til oss at de ikke har mulighet til å svare på våre spørsmål før senere i uken.

Elde har tidligere uttalt seg i en e-post til E24 der han sier at «det som er avdekket i perioden denne medarbeideren var ansatt i selskapet er sjokkerende og uakseptabelt».

- Jeg beklager overfor henne og alle berørte, skriver han.

Konsernsjef Marius Mårnes Mathiesen har også uttalt seg i saken og sier til E24 at undersøkelser selskapet gjennomførte i 2021 og 2022 viset at de ikke har vært gode nok til å ivareta et trygt arbeidsmiljø.

- Det beklager jeg. I etterkant har selskapet gjort en rekke tiltak for å bedre rutiner, retningslinjer og  ledelse for å sikre at vi ivaretar medarbeidere på en trygg og god måte, skriver han i en e-post.

- Jeg er ikke ute etter hevn

Lørdag morgen litt over klokken åtte ble saken publisert på E24. Kvelden før valgte Sofie å gjøre ting som gjør henne glad.

- Jeg er glad i å danse så fredag kveld dro jeg ut med kjæresten for å danse. Vi hadde en veldig fin kveld og det tok tankene vekk fra at saken skulle publiseres morgenen etter. Det eneste jeg hadde forberedt var et LinkedIn-innlegg som jeg skulle poste sammen med E24-saken.

Sofie har jobbet som designer de siste syv årene. Men til tross for sine egne erfaringer og opplevelser, føler hun ikke at hun kan uttale seg på vegne av hele bransjen.

- Jeg har hatt mye å tenke på de siste årene, og har nok stått i litt for mye til at jeg har klart å registrere andre tilfeller. Men designbransjen er en liten bransje, så jeg håper ikke at det er et utbredt problem. Samtidig som jeg skjønner
at det kan være vanskelig å forstå at noen kanskje ikke har det så greit på jobben. Jeg har selv fått meldinger av tidligere kolleger som sier at de ikke visste at det var så ille, sier hun.

- Min hensikt med å stå frem er ikke at tidligere kolleger skal føle på skam. Jeg er heller ikke ute etter hevn. Men jeg vil ha rettferdighet! Jeg vil at de som vet at det skjer noe skal stå til ansvar og rydde opp. Det holder ikke å si at man har en nulltoleranse for trakassering – man må mene det og aktivt gjøre noe med det.

Designer overveldet av støtten etter varslingssak: - Skjønte at jeg ikke kunne holde på hemmeligheten lenger